Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Limasol’da birlikte, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Kıbrıs, Rumca Küstüm, Türkçe Kırıldım” oyunu izlemesi Rum basınında da geniş yer buldu.

Rum basını, liderlerin Limasol’da birlikte tiyatro izlemesi haberinin yanı sıra yaptıkları açıklamalara da geniş bir şekilde yer verdi.

Haberi “Ortak Yolculuk Devam Ediyor-Oyunu İzlediler Mesajı Aldılar- Akıncı ve Anastasiadis Ada’ya Barış Getirmek için Sıkı Çalışacakları Taahhüdünde Bulundular” başlıklarıyla aktaran Alithia gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Limosol’daki Rialto Tiyatrosu’nda izledikleri “Kıbrıs, Rumca Küstüm, Türkçe Kırıldım” oyununun ardından, Ada’ya barışı getirmek için sıkı bir şekilde çalışacaklarına dair taahhütlerini ve coşkularını dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, gerek kendisi gerekse arkadaşı olarak nitelendirdiği Mustafa Akıncı’nın, sıkı bir şekilde çalışma yönündeki bağlılığını dile getirirken halkın barış istediğini belirtti.

Akıncı açıklamasında ayrıca, Rum Eğitim Bakanlığı’ndan oyunun Rumca’ya çevrilmesini ve tüm okullarda sahnelenmesini isteyeceğini ifade etti.

Gazete her iki liderin açıklamalarına geniş bir şekilde yer verirken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kuzey’deki benzer bir etkinlik için Anastasiadis’i Kuzey’e davet ettiğini yazdı.

Liderlerin, tiyatroyu eşleri ile birlikte izlediğini de yazan gazete tiyatro öncesinde bina önüne toplanan halkın, liderleri, tiyatroya gelişleri sırasında alkışladığını, liderlerin oyun öncesinde ise birlikte kahve içtiklerini belirtti.

Habere göre tiyatroyu, kuzeyden gelen Kıbrıslı Türklerin yanı sıra AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, ve eski bakanlar da izledi.

Liderler, tiyatro sonrasına birlikte yemek yedi.

Politis gazetesi haberi “Rumca’da Umut Ediyorum-Türkçe’de Umarım- Rialto Tiyatrosu’nda Uzlaşma Randevusu-Akıncı ve Anastasiadis Sıcak ve Uzun Süreli Alkışlama” başlıklarıyla aktarırken Rialto Tiyatrosu’ndaki dün akşamki ortamın coşku ve sembollerle dolu olduğunu belirtti.

Gazete haberinde, liderlerin binaya gelişlerinde uzun süre alkışlandığına da dikkati çekti.

LİDERLER OYUN SONRASINDA YEMEK YEDİ

Liderlerin açıklamalarına da yer veren gazete Akıncı ve Anastasiadis’in, tiyatro oyunun ardından, Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu’nun liderler onuruna, Rialto Tiyatro binası yakınlarındaki “Faliro” restoranda yemek verdiğini yazdı.

Habere göre yemekte liderlerin yanı sıra, eşleri Meral Akıncı, Andri Anastasiadi, Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu, Rialto Tiyatrosu Yönetim Kurulu Başkanı Kikiz Kazamias ile liderlerin yakın çalışma arkadaşları yer aldı.

Liderler onuruna verilen yemeğin menüsünde balık, ahtapot, kalamar gibi mezeler, zivaniya ve yerli şarap bulunuyordu.

KÜÇÜK BİR GRUP PANKART AÇTI

Gazete aynı haberinde, on kişiyi geçmeyen küçük bir grubun, tiyatro oyunu sırasında, tiyatro binasının karşısındaki  “İroon” meydanında “Hayır, Vatan Satılık Değildir” pankartını açtığını yazdı.

MEDYADAN İLGİ

Gazete liderlerin katıldığı etkinliği gerek güneyden gerekse kuzeyden TRT ve AA dahil onlarca basın mensubunun da izlediğini belirtti.

DİĞER BAŞLIKLAR VE YORUMLAR

Liderlerin dün akşam katıldığı etkinlik Fileleftheros gazetesinde “Birçok Simgelerle Mesajlar- Tiyatro Oyunu İçin Akıncı ve Anastasiadis Doğdukları Yer Limasol’da” başlıklarıyla yer aldı.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam mesaj ve simgelerle dolu bir tiyatro oyununu izlediğini yazdı.

Simerini gazetesi ise haberi “Akıncı ve Anastasiadis Tiyatro İzledi ve Doğdukları Yerde Yemek Yedi-Kıbrıs Oyunu” şeklinde aktarırken Haravgi gazetesi “Her İkimiz de Yanlışlar Yaptık” Konusunda Anlaştılar-Liderler ve Vatandaşlar-Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar-Mesajlar ile Dersler Aldı ve Verdi” başlıklarını kullandı.

ANASTASİADİS-SCHULZ TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un dün telefonda görüştüklerini yazdı.

Gazete Anastasiadis ile Schulz arasındaki telefon görüşmesinin Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabı aracılığıyla duyurulduğunu belirtti.

MÜZAKERECİLER DÜN BİR ARAYA GELDİ

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Ledra Palace’ta dün, hemen hemen beş saat süren uzun bir görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, konu hakkında Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada görüşmeyi yapıcı olarak nitelendirdi.

Hristodulidis, müzakerecilerin, liderlerden aldıkları talimat temelinde, liderlerin gelecek hafta yapacakları görüşme ışığında durum değerlendirmesi için çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Politis gazetesi dün bir araya gelen müzakerecilerin, görüş birliklerini, anlaşmazlıkları ve iki taraf arasında köprü kurulabilecek konuların kaydedileceği belgeyi düzenlemek amacıyla müzakere başlıklarının tüm boyutlarını ayrıntılı bir şekilde ele alma sürecini başlattıklarını yazdı.

Habere göre müzakereciler yarın sabah yeniden bir araya gelecek.