BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide’nin dün akşam verdiği yemekte bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere devam etme kararı bugünkü Rum gazetelerinin manşetlerinde yer buldu.

Türk tarafının istediği takvim/yol haritasının kabul edildiğine dikkat çekilen haberlerde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “artık ya başarıya ulaşılacağı, ya da herkesin izleyeceği yolu bileceği” vurgusu dikkat çekti.

Fileleftheros “Takvim Kabul… Kıbrıs’ta Yoğunlaştırılmış Müzakereler, Cenevre’de Harita Teatisi ve 12 Ocak’ta Çok Taraflı Konferans… Uzun Akşam Yemeği Akıncı-Anastasiadis Anlaşmasını Gündeme Getirdi” başlık ve spotlarını attığı haberinde dün akşamki 4 saatlik yemekte takvim üzerinde uzlaşıldığına işaret etti, takvimi “boğucu” diye niteledi.

Kıbrıs Türk tarafının bir süredir talep ettiği yol haritasının dün gece benimsendiğini ve böylece prosedürün son aşamaya kanalize edildiğine dikkat çeken gazeteye göre, Kıbrıs’ta, müzakerecilerin omuzlayacağı yoğunlaştırılmış müzakereler başlayacak. Akıncı ve Anastasiadis, 9 Ocak’ta, o güne kadarki gelişmeleri değerlendirmek üzere Cenevre’ye gidecek. 11 Ocak’ta haritalar teati edilecek, ayın 12’sinde de çok taraflı konferans toplanacak.

Gazete, BM tarafından yapılan açıklamayı kaynak göstererek, Kıbrıs konulu çok taraflı konferansa üç garantör ülke; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılacağını, garantörler gerek görürse başka tarafları da davet edebileceklerini yazdı.

Akıncı-Anastasiadis yemeğinin Rum Yönetimi Başkanı’nın inisiyatifiyle ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elisabeth Spehar’ın ara bölgedeki konutunda gerçekleştiğine işaret edilen haberde, yemeğin gece yarısından sonra tamamlanması nedeniyle, çok taraflı konferansa katılımı konusunda Yunanistan’a bilgi verilip verilmediğinin öğrenilemediğine dikkat çekildi.

Alithia haberi “Müzakereler Cenevre’de Yeniden Başlıyor… 9 ve 11 Ocak’ta Askıda Kalanlar, 11’inde Haritalar ve 12’sinde Çok Taraflı Konferans… Öncesinde İse Müzakerecilerin ve Liderlerin Kıbrıs’taki Görüşmeleri” başlık ve spotlarıyla verdi.

Gazete, yemek sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde Kıbrıs müzakerelerinin derhal, bütün başlıkların çapraz görüşülmesi yöntemiyle yeniden başlayacağını açıklayan Anastasiadis, “9, 10 ve 11 Ocak’ta Cenevre’de görüşme yapılacak ve o güne kadar ele alınmamış bir şey var mı bakacağız. 11’inde Toprağa dair haritalar sunulacak ve 12’sinde garantör güçler ve gereken diğer müdahillerin katılımıyla konferans düzenlenecek. Şu andan 9 Ocak’a kadar gerek liderler, gerek müzakereciler görüşecek” dedi.

Anastasiadis, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in de katıldığı yemekte “bugüne kadarki müzakere sürecinin gözden geçirildiğini, karşılaşılan sorunlarla ilgili özeleştiri yapıldığını ve yaratıcı bir istişarenin ardından, müzakerelerin yeniden başlamasına karar verildiğini” anlattı. 

“YA BAŞARIYA ULAŞILACAK, YA HERKES İZLEYECEĞİ YOLU BİLECEK”

Bugünden 9 Ocağa kadar ne yapılacağı sorusuna karşılık Anastasiadis  “Mevcut boşlukları kapatmak, anlaşmazlıkları gidermek ve 6 başlığı detaylı şekilde çapraz görüşerek, daha çok ilerleme kaydetmeye  ve nihai aşamaya varmak için müzakereciler ve liderler görüşecek. Varacağımız nihai aşama, bizi ya umulan başarıya götürecek veya artık olanak kalmadıysa, herkes izleyeceği yolu bilecek” dedi.  

Anastasiadis, 12 Ocak’ta yapılmasına karar verilen çok taraflı konferansa kimlerin katılacağına, buna Cenevre’de mi karar verileceğine dair soruya karşılık, BM tarafından yapılan açıklamayı adres gösterdi ve “çok taraflı konferanstan söz ediyoruz” dedi.

“Askıdaki konuların kapatılması mümkün olmazsa 12’sinde ne olacak?” sorusu üzerine “anlaşılacağı gibi, arzu edilen çözüme gitmeyeceğiz” diyen Anastasiadis “bugüne kadar kaydettiklerimiz temelinde bildiğim; konuların ezici çoğunluğunda  sonuca varma olanağının büyük olduğudur. Dolayısıyla Cenevre’deki 3 günlük toplantıda müzakereleri iki toplumun yararına tamamlayacağız” diye ekledi.

Politis “Kriz Bitti Cenevre’de Konferans… Yemekten Beyaz Duman… 9-11 Ocak’ta Toprak ve 12 Ocak’ta Uluslararası Konferans” başlıklı haberinde dün akşamki yemekten “beyaz duman” (uzlaşı) çıktığına ve müzakerelerin son aşamasının 9 Ocak’ta Cenevre’de başlamasına karar verildiğine işaret etti.

EIDE BUGÜN ATİNA’YA, PAZARTESİ GÜNÜ DE ANKARA’YA GİDİYOR

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin 2’nci Mont Pelerin görüşmesinde çıkan krizi aşmak, taraflar arasındaki buzları eritip, liderleri yeniden bir araya getirme çabalarının dün akşamki yemekle sona ermediğini belirtti. Haberde Eide’nin bugün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile görüşmek üzere Atina’ya, pazartesi günü de TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara’ya gideceğini yazdı.

Habere göre, Eide’nin salı günü yeniden Ada’ya gelmesiyle, Kıbrıs müzakerelerinde bundan sonra atılacak adımlara dair işitilen senaryolarla ilgili hem iki liderin tavrı, hem de Türkiye ile Yunanistan’ın tavırlarına ilişkin görüntü netleşmesi bekleniyor.

Haberi Simerini “Akıncı ve Anastasiadis Uluslararası Konferansta Anlaştı… Lefkoşa ve Cenevre’de Yoğun Müzakereler… İki Liderin Yemeğinden Sonra Sahnede Dramatik Değişim… Bir Yemekle Çöküşten ‘Çok Taraflı Konferansa’” ve Haravgi “ Beyaz Duman… Müzakereler Yeniden Başlıyor” başlık ve spotlarını kullandı.