Simerini “Kıbrıs Sorununa İngiliz ‘Desteği’… Dışişleri Bakanlığı ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Silah Ambargosunu Kaldırmadı” başlıklı haberinde Lidington’un yukarıdakileri, Muhafazakar milletvekili Craig Whitaker’in, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ve Yunanistan’la görüşmelerine dair sorusunu cevaplarken söylediğini yazdı.

Habere göre İngiltere’nin,  BM himayesindeki müzakere prosedürüne desteği yapılandırma çabalarının bir parçası olarak gerek Ankara’yla gerek Atina’yla  çeşitli düzeylerde rutin temasları olduğuna dikkat çeken Lidington “Kıbrıslı Türklerle Rumların Ada’larını adil ve sürekli çözümle yeniden birleştirmelerine yardımcı olmak için gerek Yunanistan’la gerek Türkiye’yle  birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz” dedi.

BARONES ANELAY

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Lordlar Kamarası’ndaki temsilcisi Barones Anelay da yazılı cevabında “Ada’daki ilk ifadelerin aksine ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosunu kaldırma kararı almamıştır” dedi ve konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tekrarladı.

Gazete devamla Daily Telegraph gazetesinin dünkü sayısında, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifiyle ilgili haber yayımlandığını ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin büyük jeopolitik etkileri tetikleyebileceğine dikkat çekildiğini yazdı.

Gazeteye göre haberde “Kıbrıs küçük olabilir ama coğrafik konumu (AB’nin en doğusunda olması) kendisine çok büyük stratejik önem veriyor. Kimi değerlendirmelere göre yeniden birleşme Ada’nın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nı ilk beş yılda 5 milyar, sonraki 20 yıl içinde de 10 milyar Euro güçlendirebilir” ifadelerine yer verildi.

İlgili haberde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i ılımlı ve çözüm isteyen liderler diye niteleyerek çözümün mümkün olduğu açıklaması da hatırlatıldı.
 İki toplumun cep telefonu şebekeleri, elektrik şebekeleri ve iki liderin Lefkoşa’nın her iki kesiminde de dolaşmalarına işaret edilen haberde bu jestlerin yeniden birleşme lehine ekonomik mantığa gönderme yaptığı da belirtildi.

ÖNEMLİ ENGELLER…

Daily Telegraph çözümden önce önemli engellerin varlığını koruduğuna da dikkat çektiği haberinde bunları “yönetim (yazar parantez açarak, başkanlığın muhtemelen dönüşümlü olacağı notuna yer verdi), güvenlik (yazar, yaklaşık 35 bin Türk askeri bulunduğu ve Ankara’nın muhtemelen, Kıbrıslı Türklerin çıkarları tehdit altında olursa asker gönderme hakkını muhafaza edeceği notunu düştü) ve toprak olarak sıraladı.

Gazete toprağın en dikenli konulardan biri olduğuna dikkat çekerek, uluslar arası fon aracılığıyla tazminat gerekebileceğine işaret etti.

Fileleftheros Lidington’un cevabını ve Daily Telegraph’ın haberlerini ayrı ayrı “’Yeniden Birleşme Jeopolitik Etkileri Tetikleyecek… İngiliz Daily Telegraph Geniş Haberinde Devasa Yarar Görüyor” ve “İngiltere’nin Çok Yönlü Temasları” başlıklarıyla aktardı.

Alithia “İngiliz Daily Telegraph Kıbrıs Sorunu Hakkında… Kıbrıs’ın Coğrafik Konumu Kendisine Büyük Stratejik Önem Veriyor” başlığını attı.