Politis gazetesinin, “İyi Bir Şey Pişiriliyor… İngiliz Avrupa Bakanı Tamamen İyimser” başlıklı haberine göre, Lordlar Kamarası Dışişleri Alt Komisyonu’nun bir toplantısında konuşan Lidington, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan görüşmelerin şimdiye kadarki gidişatından cesaretlendiğini dile getirdi.

Aşırı iyimser görünmek istemediğini, ancak Kıbrıs’ta olanları, az bir ilerlemeden belki de daha iyisi olarak niteleyebileceğini belirten Lidington, her iki toplum liderliklerinde yaptığı görüşmelerde Annan Planı’ndan daha iyi bir fırsattan söz edildiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Espen Barth Eide’nin yaptığı işi desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Lidington, BM kararlarınca belirlendiği üzere, herkesin insan haklarına saygı duyularak, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü görmek istekleri konusunda bir değişiklik olmadığını da ifade etti.

Mülkiyet, toprak, güvenlik gibi üzerinde görüşülecek ve anlaşmaya varılacak hala önemli konuların olduğunun farkında olduğuna işaret eden Lidington, liderlerin bizzat kendilerinin ve temsilcilerinin bu konularla ilgilenmelerinden cesaretlendiğini belirtti.

Türkiye’nin Avrupa sürecine de değinen Lidington, Ankara’nın daha alması gereken yol olduğunu belirtti.