İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) doğal kaynakları değerlendirmedeki egemenlik haklarını tanıdıklarını, bu tür kaynakların Kıbrıs’taki tüm toplumların çıkarına olacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini” açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Lidington’un, İşçi Partisi Milletvekili Alan Meale’in konuya ilişkin sorusuna 13 Şubat tarihli mektubuyla yanıt verdiğini ve mektubunda ayrıca, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde devam eden gerginlikten duyduğu endişeyi” dile getirdiğini yazdılar.

Habere göre Lidington ayrıca, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıslı Rum kayıplar lehine verdiği tazminat kararlarını ödememesi konusuna da değindiği mektubunda, bu konunun, İngiltere ve Avrupa Konseyi ülkelerini endişelendiren bir konu olduğunu ifade etti.

Lidington, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması konusunda ise BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın BM çatısı altındaki çabalarına işaret etti.