İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın, bir dizi temasta bulunmak için dün, Güney Kıbrıs’a gittiği bildirildi.

Simerini gazetesi “Kıbrıs-İsrail İlişkileri En İyi Düzeyde” başlığıyla aktardığı haberinde, Lieberman’ın dün sabah, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile görüştüğünü ve görüşmeden sonra yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki iyi ilişkilere ve güvenlik, turizm, ekonomi ve siyaset alanındaki sıkı işbirliğine vurgu yapıldığını yazdı.

Gazeteye göre Lieberman, siyasi problemlere rağmen, “Kıbrıs ile İsrail’in Akdeniz’deki iki küçük, Müslüman olmayan, demokratik ülke olduğunu” ve aynı değerleri paylaşan güvenilir ortaklar olduğunu söyledi.

Lieberman, turizme özellikle vurgu yaparken, geçen yıl İsrail’den Güney Kıbrıs’a 100 bin turist gittiğini ve 2016 yılı sonuna kadar bu rakamın, geçen yıldan yüzde 40 daha fazla olmasını beklediklerini kaydetti.

Lieberman ayrıca, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki savunmayla ilgili işbirliğinin, bölgedeki tüm orta ölçekli ülkelerin güvenliğine büyük katkı sağladığını belirtti.

Gazete, Fokaidis’in ise Lieberman’ın Güney Kıbrıs ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştiğinin göstergesi olduğunu; bunun yanı sıra güvenlik ve savunmayla ilgili konularda da, iki ülke arasındaki işbirliğinin, yeni asimetrik tehditlerle mücadeleye yönelik güçlendirilmesi konusunda ortak görüşleri bulunduğunu söylediğini yazdı.

Fokaidis, asimetrik tehditlerin yalnızca Güney Kıbrıs ve İsrail’i değil, terörün şiddeti altında ezilen tüm Avrupa’yı ilgilendirdiğini ifade etti.

Gazeteye göre Fokaidis, Lieberman ile enerji konusunu da ele aldıklarını ve enerjinin, uzun vadeli problemlerin çözümünde ve bölgedeki tüm ülkelerin menfaatine olacak teşviklerin ileri götürülmesinde katalizör olması gerektiğini söyledi.

Lieberman’ı, Güney Kıbrıs’ın Mısır ve Ürdün ile işbirliği yapılması konusundaki inisiyatiflerine dair bilgilendiren Fokaidis, Lieberman ile ortak eğitim tatbikatları, bilgi alışverişi ve arama-kurtarmanın dahil olduğu askeri işbirliği programıyla ilgili gelecekteki planları görüştü.

Fokaidis, Lieberman’a Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayla ilgili bilgilendirme de yaparak, çözümün, Kıbrıs’ın egemen ve bağımsız devlet olma özelliği ile bölgede istikrar sağlayıcı faktör olarak oynadığı yapıcı rolü köreltmemesi gerektiğini vurguladı.

Habere göre Fokaidis, Güney Kıbrıs’a verdiği destekten ötürü Lieberman’a teşekkürlerini sundu.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI’NDAN AÇIKLAMA

Gazete devamla, Rum siyasi partilerden Vatandaşlar İttifakı’nın, Lieberman’ın Güney Kıbrıs’ta yaptığı temaslarla ilgili açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Habere göre Vatandaşlar İttifakı, Lieberman’ın adaya düzenlediği ziyaretten ötürü memnuniyet duyduklarını ve İsrail ile Güney Kıbrıs arasındaki enerji, ekonomi, bölgesel güvenlik ve savunma alanlarındaki işbirliğinin, Kıbrıs sorunu sürecinden etkilenmemesi gerektiğini kaydetti.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:
Fileleftheros gazetesi: “Kıbrıs-İsrail İlişkileri En İyi Düzeyde”
Politis gazetesi: “Aynı Değerleri Paylaşan Ülkeler”
Alithia gazetesi: “Kıbrıs-İsrail İlişkileri En İyi Düzeyde”
Haravgi gazetesi: “İsrail Güvenlik ve Enerjiyle İlgileniyor”.