Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Yunan Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ın tutum ve davranışları konusunda hayal kırıklığı ve üzüntü içerisinde olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesine konuşan Lillikas, geçen günlerde gerçekleştirdiği Atina seyahatiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan’da biraz hayal kırıklığı, biraz da üzüntü olduğunu, hatta Maliye Bakanı ve diğer yetkililerin bazı açıklamalarının neye hizmet ettiği konusunda biraz da soru işaretlerinin yaratıldığını belirten Lillikas, bu sorunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kamuoyu önünde bazı teyitlerde bulunmasıyla aşılmasının zor olduğundan söz etti.

Lillikas, iki ülkenin arzuları karşısında karşılıklı destek ve dayanışmalarının, tüm hükümetlerin politikalarında tartışılmaz bir ilke olduğunu sözlerle değil, icraatlarla ortaya koymaları gerektiği üzerinde durdu.

Bazı partilerin Güney Kıbrıs-Yunanistan ilişkilerini ideolojikleştirdiğinden korktuğunu söyleyen Lillikas, iki ülke arasındaki ilişkilerin “ulusal” ve bunun tartışılmaz olduğunu savundu.

Lillikas, Rum Hükümeti’nin Yunan Hükümeti’ni desteklemekte çok heyecan göstermemesinin bir boyutunun daha olduğuna işaret etti. Anastasiadis Hükümeti’nin memorandumu bir lütuf olarak gördüğünü, ancak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın girişkenliğinin Anastasiadis’in tavizciliğini ortaya koyduğunu ifade eden Lillikas, buna göre Çipras’ın bir başarısının aynı zamanda Anastasiadis’in büyük bir başarısızlığı anlamına geleceğini söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili yeni bir çabanın başlamasının söz konusu olduğu hatırlatılarak, kendisini en çok neyin korkuttuğu sorusunu da yanıtlayan Lillikas, kendisini korkutan bir şeyin değil, endişelendiren birçok şeyin bulunduğunu söyledi.

Yaptıkları hatalardan ders almadıkları için endişeleri olduğunu, Anastasiadis’in Barbaros’un gideceği konusunda bir büyükelçiden aldığı teyide dayanarak, Türklerin yayımladığı ilk NAVTEX’in bitmesiyle görüşmelerde hidrokarbon konusunun ele alınmasına dair Türk taleplerini karşılayan bir açıklama yaptığını belirten Lillikas, ancak Türkiye’nin yeni bir NAVTEX yayımladığını ve Anastasiadis’in şimdi yine aynı teyitlere güvendiğini iddia etti.

Lillikas, müzakerelerin yeniden başlamasına giden şekille BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “freeze-freeze” yani sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisinde faaliyetlerin karşılıklı dondurulmasıyla ilgili önerisiyle kodlandırdığı ikinci bir Türk talebini karşılamalarından endişe ettiğini söyledi.