Güney Kıbrıs’taki Vatandaşlar İttifakı’nın Başkanı Yorgos Lillikas Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın karşı karşıya bulunduğu büyük milli konular birbiriyle bağlantılı olduğundan, artık bütün milli sorunları göğüsleyecek “PanEtnik” bir strateji belirlemek üzere “Rum-Yunan PanEtnik Konferansı” düzenlenmesi zamanının geldiğini iddia etti.

Fileleftheros’a göre bu tezini dün Atina’da peş peşe görüştüğü Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’a ileten Lillikas, Türkiye Barbaros Hayreddin Paşa Gemisini bölgeden çekse bile geri göndermeyeceğinin garantisi olmadığını savunarak Rum tarafının Kıbrıs müzakerelerine geri dönmemesi gerektiğini öne sürdü.

Lillikas Türkiye’nin bugün ekonomik açıdan kötü durumda bulunan Rum ve Yunan hükümetlerinin baskı ve şantaja karşı dayanıksız olmasından yararlanacağını savundu. ABD’nin Türkiye’yle ilişkilerinin de malum olduğunu ve Ankara’ya Kıbrıs sorununda hediyeler sunacağını iddia eden Lillikas “bu şartlar altında müzakerelere yeniden başlanması Kıbrıs tarafına sadece kötü etkiler yapar” dedi.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos ise Lillikas ile tanışıklıklarının üniversite yıllarında başladığına işaret ederek Lillikas’ın bugün “vatansever bir partinin, kendisinin de “Bağımsız Helenler” başkanı ve Milli Savunma Bakanı olduğuna işaret etti.

FOKAİDİS 25 MART KUTLAMALARINA KATILACAK

Politis ise Kammenos’un Yunanistan’ın milli günü olan 25 Mart “ohi günü”nde düzenlenecek törenlere, kendi davetlisi olarak Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in de katılacağını açıkladığını yazdı.

Gazeteye göre 25 Mart günü düzenlenecek törenlerin ardından ülkenin dört bir  yanından çeşitli örgütlerin, geleneksel üniformaları ile alana gireceklerini, eğer gösteri yapmak isterlerse ordu bandosunun da alanda kalıp eşlik edeceğini söyleyen Kammenos “geçiş yapacak olanlar bizim çocuklarımızdır. Silahlı birlikler bizim çocuklarımızdır. Geçit yapan, vatandaşların da alkış tuttuğu bir askeri rejim değildir. Halk askerdir” dedi.