Rum Liman ve Deniz Polisi’nin, “Kıbrıs Sahil Güvenlik” komutanlığı olacağı, ilgili prosedürlerin son aşamada olduğu ve bunun için geriye sadece siyasi karar kaldığı haber verildi.

Haftalık Mahi “Liman Polisi Sahil Güvenlik Oluyor… Son Karar Kaldı” başlıklı haberinde, bu değişiklikle “Sahil Güvenliğin” sahil koruma ve denizde tehlikede olan kişilerin kurtarılmasında, Rum Polisi’nden bağımsız kılınmasının hedeflendiğini yazdı.

Konuyla ilgili araştırmaların tamamlandığına ve nihai karar için Adalet Bakanlığı’na verildiğine dikkat çeken gazeteye göre proje, Yunanistan’daki muadiliyle aynı esaslarda işleyecek olan Sahil Güvenlik’te Liman polisi dışında Polis Hava Harekât birimi, Ticari Denizcilik Dairesi’nden VTMS  (gemi sinyal sistemi) olarak bilinen bir birim ve Balıkçılık Dairesi tekneleri yer almasını öngörüyor.

Sahil Güvenlik birimi çalışanları, deniz kuvvetleri rütbelerine sahip olacak. Sorumlusu,  Sahil Güvenlik Komutanı diye adlandırılacak ve albay rütbesine sahip olacak. Sahil Güvenlik Komutanı doğrudan Adalet Bakanlığı’na bağlı olacak, görevi de sahil polisliği yapmak ve denizde tehlikede olan kişileri kurtarmak olacak.

Yeni Sahil Güvenlik komutanlığı bugün Liman Polisi’nce kullanılmakta olan karakol/istasyonları kullanacak. 10-15 milyon Euro’luk bütçe ile 5 adet de ikinci derece gemi alımı için ihaleye çıkılacak. Geçmişte de gemi alımı için ihaleye çıkılmıştı ancak hiçbir katılımcı standartları yerine getirmediğinden iptal edildi. Şu anda yeni ihaleye çıkılacak, finansmanının büyük bölümü de Avrupa ödeneklerinden karşılanacak.

Gazete edindiği bilgiler dayanarak, ABD’nin Güney Kıbrıs’a arama ve kurtarma maksatlı büyük bir gemi vereceğini de haberine ekledi.