Rum Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Dimitriadis’in, dün gerçekleştirilen Rum Meclisi Ulaştırma Komitesi toplantısında, Limasol limanının ticari hizmetlerinin özelleştirilmesinden elde edilmesi öngörülen gelirlere değindiği haber verildi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre, devletin Limasol limanının ticarileştirilmesinden, 25 yıl içerisinde 2 milyar Euro gelir elde etmesinin öngörüldüğünü dile getiren Dimitriadis, bugünkü net değer temelinde (NPV), devlete yönelik toplam gelirin 1,16 milyar Euro olacağını belirtti.

Dimitriadis, devletin, liman hizmetlerinin özelleştirilmesiyle ilgili üç sözleşmeden (Eurogate şirketler grubuna tahsis edilen konteyner terminal istasyonu, DP World şirketler grubuna tahsis edilen deniz hizmetleri ve yine DP World şirketine tahsis edilen çok amaçlı terminal istasyonu konusundaki sözleşmeler) 10 milyon Euro’luk bir avans ödemesi alacağını da ifade etti.

Gazete, devletin alacağı oranın, her sözleşmeyi ilgilendiren bir yüzde temelinde olacağını da kaydetti.

Müteahhit/yüklenici firmaların planları temelinde, elde edilecek yıllık gelirin 40 milyon Euro civarında olmasının beklendiğini de kaydeden Dimitriadis, bu rakamın vergilendirmeyle birlikte 45 milyon Euro’ya çıkacağını, üstyapı/römorklara yatırım yapılacak paralarla ise, elde edilmesi beklenen gelirin 50 milyon Euro civarında olacağı ifade etti.

Limanın cirosu sıfır olsa bile, devletin bu üç sözleşmeden yılda 9,15 milyon Euro alacağını da ifade eden Dimitriadis, üstyapılara önümüzdeki yıllarda 100 milyon Euro’dan fazla yatırım yapılacağını da belirtti.

Dimitriadis, yatırımcılarla olan sözleşmelerin, Meclis tarafından onaylanır onaylanmaz, en geç Nisan ayı ortalarında imzalanacağını da sözlerine ekledi.