EDEK Onursal Başkanı Vasos Lissaridis, Kıbrıs sorununda yeniden (eş zamanlı-ayrı) referandumlar yapılması halinde, hem Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sonu olacağını iddia etti.

Simerini, Lissaridis’in SİGMA TV’nin bir programında yaptığı açıklamayı “Referandumlar Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Bitirir” başlığıyla okurlarına aktardı.

Habere göre, Rum tarafının Annan planı zamanındakine göre iyiye doğru bir dönüşü olduğuna işaret eden Lissaridis sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ve Kıbrıs sorununun varacağı noktayla ilgili kaygılarını paylaştı.

“TOPLUMLARARASI DİYALOG MAKARİOS’UN ÖNERİSİYDİ,  YANLIŞTI”

Kıbrıs sorununda toplumlararası diyalogu “hata” diye niteleyen Lisairidis, bu önerinin sahibinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios olduğunu ve kendisinin o zaman bu öneriye itiraz ettiğini belirtti.

Lissaridis, “Kıbrıs sorunu toplumlararası ihtilaf değil. Karşımızdaki taraf Türkiye’dir, dolayısıyla Kıbrıs sorunu, oluşumu ve gündemi doğru belirlenecek bir uluslararası konferansla çözülmelidir” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Kıbrıs sorununda, “Türkiye’yi sanık sandalyesine oturtacak sözde değil özde yeni bir politika benimsemesini öneren Lissaridis “Şimdi, toplumlararası diyalogla Kıbrıs sorununu çözülmesini nasıl bekleyebiliriz?  Sorunun belki bazı iç yönleri çözülebilir ama tamamı değil” ifadesini kullandı.

“ANASTASİADİS SAKIN BEŞLİ KONFERANSA KATILMASIN”

Lissaridis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e “sakın beşli bir konferansa katılmasın” çağrısı yaptı ve “Katılırsa, Kıbrıs Türk toplumu eşit devlet haline gelir. Kıbrıs Türk toplumu uluslararası bir konferansta eşit devlet haline gelirse tanınması da resmileşecek” uyarısında bulundu.

“Türkiye’nin ve uluslararası toplumun anladığı gibi iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde uluslararası hukuka ve Avrupa hukukuna uygun bir çözüm bulunması mümkün olabilir mi?” diye de soran Lissaridis, özetle şunları ekledi:

“İkamet ettiği yerde insan hakları olmayacak ne demek?  Artık yetkiler oluşturucu devlette kalacak ne demek?  Egemenlik, ayrı ayrı oluşturucu devletçiklerden kaynaklanır ne demek? Böyle olursa, dillendirmesek bile Kıbrıs devletinin tasfiyesine ve yeni bir konfederasyona doğru gideriz.

Başkan Anastasiadis meseleyi yeni referandumlara götürürse, bu onun da, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de sonu olur. Bunu, bugün var olan standartlar temelinde yaparsa nasıl bir çözüm olacak? Bugün, elbette iyiye doğru bir dönüş çabası görüyorum.

En iyi çözüm, Avrupa müktesebatına uygun bir çözümdür. Bu elbette mümkündür ama hemen değil. Şimdi, müdahil çıkarlarla uygun şartlar oluşuyor. Kıbrıs sorununda hiçbir şeye kesin gözüyle bakılmamalı.”