Lissaridis Vakfı’nın, siyasi parti başkanlarının konuşmacı olarak katıldığı, Kıbrıs sorunundaki stratejiye ilişkin bir tartışma organize ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi söz konusu tartışmanın, iki günlük Ulusal Konsey toplantısı için prova niteliğini taşıdığını yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu burada yaptığı açıklamada iki toplumlu, iki bölgeli federasyon hedefini yeniden gözden geçirmeleri durumunda herhangi bir destek almamakla birlikte karşılarında uluslararası toplumu bulacaklarını, aynı zamanda tecride sürükleneceklerini ifade etti.

Kiprianu, son zamanlardaki olumsuz gelişmelerin ise ortada olduğunu söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos konuşmasında, geleneksel müzakerelerin, tek başına sonuç vermemekle birlikte herhangi bir anlaşmaya da yol açmasının mümkün olmadığını savundu.

Türkiye’nin, müzakereler sürecinin sonucu olarak Kıbrıs’ı terk etmesinin söz konusu olmadığını ileri süren Papadopulos, müzakere etmeyi sonlandırmayı önermediğini ancak “müzakere etmekten korkulmaması, korku içinde de müzakere edilmemesi” gerektiğini belirtti.

KS EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos, siyaset değişikliğine ilişkin parametreleri ortaya koyarak Türk “yayılımcılığının” göğüslenmesi için ulusal bir siyaset belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise 1974’ten bu yana, politikalarının istenilen sonucu vermediği düşünüldüğü zaman, Güney Kıbrıs’ın stratejisini değiştirmesi gerektiğini söyledi.