Fileleftheros gazetesi “İkiye Bölündüler ve Birbirilerine Ateş Ediyorlar- Mustafa Akıncı Onları Böldü” başlıklı haberinde, partilerin, gerek Kıbrıs sorunu, gerekse Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın  doğal gaz konusundaki açıklamaları nedeniyle tartışmaya devam ettiğini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin, Kıbrıs sorununun, mecliste görüşülmesi konusunda herhangi bir sorununun bulunmadığını, ancak herhangi bir karar alınmadan önce, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in meclisi bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

Kiprianu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yönelik sözlü saldırılara ilişkin açıklamasında ise, Kıbrıs Türk liderinin sözlerinin, halk üzerinde korku sendromları yaratılması amacıyla çarptırıldığını söyledi.

DİKO yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun tüm ciddi boyutlarının halkın temsilcileri tarafından görüşülmesi gerektiğini belirtti.

DİKO, meclisin, hem bir arazinin istimlak edilmesini hem de mülkiyeti görüşmemesinin mantıksız olduğunu dile getirdi.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis açıklamasında, Kıbrıs sorununun öncelikle mecliste görüşülmesi gerektiğini; “sahte” olarak nitelendirdiği KKTC Cumhuriyet Meclis’inde Kıbrıs sorununa ilişkin görüşme yapılırken, “yasal Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi”nde görüşülmemesinin, kendileri açısından mantıksız olduğunu savundu.

Rum Vatandaşlar İttifakı da açıklamasında, mecliste açık tartışma yapılmasının reddedilmesini mantıksızlık olarak nitelendirdi.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise doğal gaz konusunu Kıbrıs sorununa bağlayarak bir açıklama yaptı.

Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi durumunda, (doğal gazı) satmak için Türkiye’nin reddedemeyecekleri iyi bir fiyat vermesi durumunda bunun, kendisi açısından bir sorun olmadığını belirtti.

Politis gazetesine göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis ise dün yaptığı açıklamada, partilerin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü tarafından, “casus belli” (savaş nedeni) şeklindeki söylemlerin yalanlanması ve çürütülmesine karşın, partilerin “aynı nakarata” devam ettiğini ifade etti.

Lukaidis, partilerin, Akıncı’nın “ne Denktaş, ne Eroğlu” olmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını savundu.