Türkiye’den deniz altı boru hattıyla KKTC’ye su getirilmesi Rum tarafında çoğu uzman tarafından “en büyük tehlike” görüldüğü, Rum Su İşleri Dairesi Müdürü Andreas Manois’in ise gelecek suyun Güney’e verilmeye yetmeyeceği iddiasında bulunduğu bildirildi.

Simerini “Su ‘Vaat Edip’ Gaz İstiyorlar... Su Miktarı Özgür Bölgelerin İkmaline Yetmez” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye’den gelen suyun bütün avantajlarını müzakere masasına koymaya çalıştığını savundu.

Akıncı’nın su avantajlarını, sözde Rum MEB’inden Türkiye’ye boru hattıyla doğal gaz nakli üzerinden “enerji alanında karşılıklar koparmak” için masaya koymak istediğini öne süren gazete Rum Su İşleri Dairesi Müdürü Andreas Manoli’nin Türkiye’den gelen suyun Güney’e verilmeye yetmeyeceğini söylediğini yazdı.

Habere göre Manoli RİK’e yaptığı açıklamada “Türkiye’den getirilen suyun miktarı oldukça fazladır ancak özgür bölgelere de verilebilecek kadar değil. Türkiye’den gelen suyun kullanılmasıyla, yeraltı sularının artezyenlerle çekilmesi sınırlanacak” dedi.

Gazete devamla TC Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun KKTC ziyaretine ve bu kapsamda yaptığı konuşmalara satırbaşları ile yer verdiği haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu vesileyle yaptığı konuşmada Türkiye’den temin edilen suyu doğal gaz konusunda karşılık talep etmek için “kullanmakta tereddüt etmediğini” savundu.

HACİYEORGİU KOMİSYON’A GÖTÜRDÜ

Gazete AKEL’li Rum Avrupa Milletvekili Takis Haciyeorgiu’nun dün KKTC’ye Türkiye’den su temini meselesini Komisyon’un gündemine getirdiğini haber verdi.

Gazeteye göre “Proje, Kıbrıs’a temin olarak reklam edilmiş olmasına karşın gerçekte Kıbrıs’ın Türkiye’ye siyasi ve jeostratejik entegrasyonuna yeni bir adımdır” diyen Haciyeorgiu Avrupa Komisyonu’ndan “böyle bir projeyle çözüm prosedürünün altının oyulmasının çözüme nasıl katkı koyacağı” ve “bu ilhak faaliyetini kınamak veya tepki göstermek için (Komisyon’un) ne yapacağını” sordu.

Rum siyaset dünyasının su temin projesindeki gelişmeyi Türkiye-KKTC su bağlantısını “yasadışı” diye nitelediğine dikkat çeken gazete ELAM’ın, bu proje uygulama aşamasındayken susmayı tercih eden Rum siyasi partilerin“bir gecede kınamaya karar vermelerini” eleştirdiğini yazdı.

Fileleftheros AKEL Avrupa Milletvekili Takis Haciyeorgiu’yla ilgili haberini “Haciyeorgiu Su Konusunu Komisyon’a Götürdü” başlığıyla aktardı.