Fileleftheros gazetesi “Maraş-Doğrudan Ticaret Paketi… Avrupa Parlamentosu: Türkiye’yle İlgili Rapor Taslağında Üç Başlığın Buzlarının Eritilmesini İstiyor”  başlıklarıyla verdiği haberinde, elde etmeyi başardığı üzerinde uzlaşılan rapor  taslağında kaydedilenleri okuyucularına aktardı.

Raporda, iki konunun tamamen birbiriyle bağlandığını kaydeden gazete, Ankara’ya Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı temelinde Maraş’ı BM’ye vermesi, Rum tarafına da Kıbrıslı Türklerin yasal bir şekilde ticaret yapabilmesi için Mağusa limanını AB gümrüğü gözetiminde açması çağrısında bulunulduğunu aktardı.

Rapor taslağında, Türk askerlerinin adadan ayrılmaya başlaması yönündeki AB’ın sabit önerisinin de kaydedildiğini belirten gazete, liderlerin görüşmeye çağrıldığını, müdahil tarafların da çözüm çabalarına katkıda bulunmasının istendiğini aktardı.

Gazete BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye destek belirtildiğini de kaydetti.

Rapor taslağının  en “kara” noktasınınsa AP’ın Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak bloke ettiği üç başlığın açılmasını istemesi olduğunu savunan gazete, 23 numaralı Yargı ve Temel Haklar, 24 numaralı Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ile Dış, Güvenlik ve Savunma başlıklarının söz konusu olduğunu yazdı.

Gazete AP’ın bu şekilde Rum tarafına kendi baskılar payını uygulamaya çalıştığını iddia etti.

Rapor taslağında Rumların çabalarıyla, Türkiye’ye BM Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalaması, AB üye ülkelerinin egemenlik haklarına saygı gösterilmesi, iyi komşuluk ilişkilerine zarar verecek faaliyetlerden kaçınması çağrılarının da yapıldığından söz eden gazete, çözüm çabalarına da destek belirtildiğini, ayrıca iki toplum liderinin görüşmelere yeniden başlamaya çağrıldığını aktardı.

AP’TA AKEL İLE DİSİ ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Gazete edindiği bilgilere göre, AP’ın Türkiye’yle ilgili raporu çerçevesinde, Kıbrıs sorununun çözümünün tanımlanması konusunda bir mücadelenin olduğunu yazdı.

DİSİ’nin de dahil olduğu Avrupa Halk Partisi gölge raportörünün “iki kesimli, iki toplumlu federasyon”  ifadesinin kaldırılmasını isteyerek bunu başardığını kaydeden gazete, ancak AKEL’in dahil olduğu Avrupa Sol’unun müdahaleleriyle ifadenin taslakta yer almasını yeniden sağladığını belirtti.

Bu çabada Sosyalistler, Liberaller ve Yeşiller gruplarının da Avrupa Sol’unun yanında olduğunu kaydeden gazete, bu gelişmeler sonucunda Avrupa Halk Partisi’nin “iki kesimli, iki toplumlu federasyon”la ilgili ayrı bir oylama yapılmasını istemeye yöneldiğini belirterek, bu konunun henüz netlik kazanmadığını yazdı.