Haberi “Gerilimin Azaltılması İçin AB’den Yardım Eli” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Kasulidis’in Hahn ile görüşmesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisini gündeme getirdiğini yazdı.

Gazete, Kasulidis-Hahn görüşmesinin merkezinde, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’ini “istila etmesinin meydana getirdiği gerilimin” azaltılması ve Kıbrıs müzakerelerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisi temelinde tekrarlanması konularının bulunduğunu haber verdi.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Kasulidis’in AB Komiseri Hahn’ı Anastasiadis’in kısa zaman önce yaptığı öneri hakkında bilgilendirdiğini, aynı zamanda “Lefkoşa’nın hareketinin” BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından memnuniyetle karşılanmasına da gönderme yaptığını kaydetti.

Rum kesiminin bu konuyla ilgili olarak “Brüksel’in desteğini beklemekte olduğunun aşikâr olduğunu” belirten gazete, kendisine, Türkiye’nin müzakerelerin yeniden başlaması için somut hareketlerde bulunup bulunmayacağı sorusunun yöneltildiği Hahn’ın, yanıtında dikkatli olduğunu kaydetti.

Gazete, Hahn’ın “herkes doğrudan müzakerelerin yeniden başlamasından yana tavır takınıyor” ifadesini kullandığını ve Anastasiadis’in önerisine gönderme yapan “birtakım olumlu gelişmeden” söz ettiğini belirtti.

Yine edindiği bilgilere dayanarak, Kasulidis’in Hahn ile görüşmesinde Maraş meselesini de gündeme getirdiğini kaydeden gazete, Kasulidis’in “Türk gemilerinin MEB’deki yasadışı varlığı devam ettiği müddetçe, Lefkoşa’nın, Türk katılım başlıklarının açılmasına rıza göstermesinin mümkün olmadığını” açıklığa kavuşturduğunu iletti.

Gazete, Kasulidis’in buna paralel olarak AB Komiseri Hahn’ı, Rum kesiminin sunduğu ve “Maraş’ın açılması, AB himayesinde doğrudan ticaret yapılması ve Türk müzakere başlıklarının ileriye götürülmesini” öngören önlemler paketi hakkında bilgilendirdiğini de aktardı.

Öte yandan gazete, Kasulidis’in, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin değerlendirilmesiyle ilgili rapor taslağını kaleme alan, Sosyalist AP milletvekillerinden Hollandalı Raportör Kati Piri ile bir araya geldiğini de bildirdi.

Kasulidis-Piri görüşmesinde “Maraş konusu, aynı zamanda Türk askeri birliklerinin çekilmesi ile Türkiye’nin Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarını destekleme yükümlülüğünün” ele alındığını yazan gazete, Kasulidis’in Piri’nin hazırladığı rapor taslağındaki “eksiklikler” konusunu ortaya koyduğunu ekledi.

Haberde, Piri’nin taslakta “Türkiye’nin Kıbrıs’tan kaynaklanan neredeyse tüm yükümlülüklerini unuttuğu” iddia edildi.

Öte yandan Simerini gazetesi ise haberinde, AB Komiseri Johannes Hahn’ın Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından, Kıbrıs müzakerelerinin tekrarlanması yönünde birtakım ilerlemeler olduğuna dair inanç belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre Hahn, “Türkiye’nin, AB ile katılım müzakerelerinin ilerlemesi için Kıbrıs sorununda ilerleme yaşanması gerektiğini tam anlamıyla anlamış olduğunu” da sözlerine ekledi.