Rum Dışişleri eski Bakanı Erato Kozaku Markulli, Türkiye ile Rusya arasında yeniden yakınlaşma yönünde atılan adımlar ve Kıbrıs sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Alithia gazetesine göre, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konuşan Markulli, iki ülkenin ilişkileri konusunda daha işin başında bulunulduğunu belirterek, Rusya’nın Türkiye’yi izleyerek dikkatli davrandığını söyledi.

İki ülkenin ilişkilerinin Kıbrıs sorununu etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru karşısında Markulli, geçmişte de güçlü Türkiye-Rusya ilişkilerinin olduğunu ancak bir değişiklik görmediklerini, çünkü Rusya’nın Kıbrıs sorununda “ilkelere” sahip olduğunu ve “tutumunun siyasi açıdan kendi çıkarlarına” hizmet ettiğini belirtti.

Rusya’nın, Kıbrıs sorununun BM kararlarında belirtildiği gibi çözümünü desteklemeye devam edeceğini de ifade etti.

Markulli, Türkiye ile Yunanistan Dışişleri Bakanlıklarının garantiler konusunda yaptıkları açıklamaları da yorumlayarak, Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye-Yunanistan ilişiklerinin bozulmasının bir başlangıcı olabileceğinden söz etti.

Markulli, müzakerelerin, ilerleme kaydedilmesi için Türkiye’nin müdahilliği ve olumlu katkısının gerekli olduğu bir aşamasında bulunulduğuna işaret ederek, Türk-Yunan ilişkilerinin içinde bulunduğu durumun yardımcı olmayacağını belirtti.

Markulli Türkiye’nin, garantiler, doğalgaz ve masaya getireceği tüm konuları karıştırarak, müzakerelerin sonunda çok sıkı bir tutum için zemin hazırladığını da iddia etti.