“ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sözle değil eylemle yükseltmeli ve Türkiye’ye, çözüm için çaba harcadığı mesajını vermeli” diyen Erato Kozaku Markulli, “çeşitli partilerden kişilerin tek ses olarak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini destekleyecek ve bunun için çalışacak iki toplumlu bir hareket kurulması” önerisinde bulundu.

Fileleftheros önerisini sosyal medyada (twitter) paylaşan Rum Dışişleri eski bakanlarından Markulli ile yaptığı söyleşiyi “Yeniden Birleşme İçin İki Toplumlu Hareket Zamanı” başlığıyla okurlarına aktardı. 

“GENÇLER ARASINDA ‘ONLAR ORADA, BİZ BURADA’ SLOGANI”

Gazeteye göre İskoçya’daki referandum sonuçlarının Kıbrıs açısından da değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyan Markulli görüşünü şöyle gerekçelendirdi:

“Çünkü son yıllarda, fiili durumun korunması ve Kıbrıs’ın ve halkının bölünmüşlüğünün sağlamlaştırılması sesleri gittikçe daha çok duyulmaya başladı. Özellikle her iki toplumun hiç birlikte yaşamamış gençleri arasında ‘onlar orada, biz burada’ sloganı işitiliyor. İşte bu yüzden her iki toplumdaki, yeniden birleşmeye inanların, partilerinden ve siyasi kökenlerinden bağımsız olarak, Kıbrıs çapında bir harekette birleşerek ortak vatanda ayrı olmaktan çok daha fazla menfaatimiz olduğu mesajını vermesi gerekir.”

“İki toplumlu bir siyasi parti kurmaya mı hazırlandığı” sorulan Markulli, Ada’nın her iki tarafında da çok sayıda siyasi parti bulunduğunu, böyle bir düşüncesi olmadığını, iki toplumlu bir “hareket” oluşturulmasından yana olduğunu söyledi. “Toplumumuzun böyle bir hareket için olgunlaştığına inanıyorum” diyen Markulli, bunun alternatifinin, çözüm olmadan zamanın geçmesiyle fiili durumun kalıcılaşması olacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi şahsen tanıdığını, kabiliyetini, deneyimini ve temsil ettiği ilkeleri takdir ettiğini söyleyen Markulli, Eide’nin bu aşamada atanabilecek en iyi isim olduğunu söyledi.

ABD’NİN BAKIŞI...

Erato Kozaku Markulli ABD Başkanı Obama ve Başkan Yardımcısı Biden’ın Güney Kıbrıs’a “hidrokarbonlar ve terörle mücadele konusunda önemli stratejik ortak olarak yaklaşırken Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Ada’yı, Kıbrıs sorununda gelişme olursa ziyaret edeceğini söylemesinin “(ABD’nin) Kıbrıs’a sorunlu ülke olarak yaklaşmaya devam ettiğini gösterdiğinden kendisini kaygılandırdığını” anlattı.

“ABD’nin Kıbrıs’a ilgisi ve buradaki çıkarı artmıştır, bunu en iyi şekilde kullanmamız gerekir. ABD Türkiye’ye gerçekten baskı yapmalıdır” diyen Markulli şunları da söyledi:

“ABD KIBRIS CUMHURİYETİ’NE YARDIM ETMEK İSTİYORSA....”

“ABD gerçekten Türkiye’ye bir mesaj vermek ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yardım etmek istiyorsa -bu mesajın güçlü olabilmesi için- Dışişleri Bakanı’nın bu ziyareti ve /veya Başkan Anastasiadis’in Beyaz Saray’a resmi ziyareti koşulsuz ve şartsız olmalı. ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yalnız sözlerle değil eylemleriyle de yükseltmeli ve Türkiye’ye siyasi sorunumuzun çözülmesi için çaba harcadığı mesajını vermeli. Şahsen, önce Başkan Anastasiadis’in Beyaz Saray’a resmi bir ziyarette bulunmasına büyük önem ve öncelik veriyorum.”