Maronit cemaatinin Rum meclisindeki temsilcisi Andonis Hacirusos’un tek bir otonom bölge oluşturmak maksadıyla Maronit köylerini birleştirme tezini ortaya koyduğu ancak 4 Maronit köyü muhtarının bu teze karşı çıktığı bildirildi.

Fileleftheros haberi “Maronitler Gettolaşmayı Reddediyor... Muhtarlar Hacirusos’un Tezine Mesafeli” başlığıyla aktardı.

Habere göre “Kormakiti” (Koruçam) Muhtarı İlias Kasioludis, “Asomato” (Özhan) Muhtarı Andonis Karahannas, Ay. Marina (Gürpınar) Muhtarı Partellis Hacifesas ve Karpaşa Muhtarı Hristakis Haciandonis, “özel bölge yaratılması cemaat gettolaştırılacak” yorumunda bulundu.

Rum meclisindeki temsilcilerine yönelik herhangi bir muhtıra hazırlanmasına veya verilmesine katılmadıklarına dikkat çeken muhtarlar, cemaatlerinin geleceğiyle ilgili her türlü temas ve eylemin, Rum yönetimiyle işbirliğinde ve Maronit cemaatinin seçilmişlerinin onayıyla yapılması gerektiğine işaret etti.

Muhtarlar, yayımladıkları ortak açıklamada özetle şunları dile getirdi:

“Bütün köylerimiz, idari ve coğrafi açıdan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri ait olmayı seçtiğimiz Kıbrıs Rum toplumunun denetimi altında kalmalı. Bu çerçevede, Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiğinin ayrılmaz bir parçası olarak elbette Meclis’teki temsilcimizin rolü yükseltilmeli, cemaatimizle ilgili konularda söz ve oy hakkı olmalı. Ay. Marina, Asomato köyleri ile Karpaşa’daki 17 ev Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde iade edilmelidir.”