KKTC’de Maronitlerin köylerine geri dönmelerini sağlayacak çalışmaların ilgili Maronitlerle iletişimin sağlanması amacıyla kurulan komitenin, Marontilerle önümüzdeki hafta görüşeceği iddia edildi.

Haravgi ve diğer gazeteler, Marontilerin KKTC’deki köylerine geri dönüşü konusunda KKTC makamlarının çalışmalarını sürdürdüklerini, şaşkınlık içerisinde olan Rum hükümetinin ise tepki vermenin yollarını aradığını yazdılar.

Haravgi gazetesi, Maronitlerin KKTC’deki köylerine, özellikle de “Aya Marina” (Gürpınar) köyüne yeniden yerleşmeleri yönünde KKTC yetkililerinin uzun zamandan beridir çalışma başlatmalarına ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mayıs ayında bu konuda bir açıklamasının olmasına karşın, Rum hükümetinin gelişmeleri ciddiye almadığını, şimdi ise şaşkınlık içinde önlem almaya çalıştığını yazdı.

Gazete, edindiği bilgilere dayandırarak, Marontilerin sürece dahil edilmesi amacıyla KKTC’de kurulan komitenin Maronitlerin temsilcileriyle görüşme yapmasının ve görüşmenin önümüzdeki hafta gerçekleşmesinin beklendiğini iddia etti.

Haberde, Maronitlerin, köylerine geri dönme konusunda henüz hiçbir bilgiye sahip olmadıkları, bunun da Marontiler arasında endişe yarattığı vurgulandı.

PAPADOPULOS: “ÜÇÜNCÜ VİYANA ANLAŞMASINI UYGULASINLAR”

Politis gazetesi konuya ilişkin haberinde, KKTC’de kurulan komitenin Maronitlerle temaslarda bulunmaya hazırlandığını, öte yandan geri dönüşün söz konusu olduğu köyün sadece “Aya Marina” (Gürpınar) olmadığını, “Kormakitis” (Koruçam), “Asomatos” (Özhan) ve “Karpasia” (Karpaşa) köylerinin de bu çerçevede yer aldıklarını yazdı.

Gazete ayrıca, Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos’un konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, “ilk önce söylenenlerin eyleme dökülüp dökülmeyeceğini görmeyi beklemeliyiz” şeklinde konuştuğunu aktardı.

Habere göre Papadopulos, “Her halükarda bu eylemi gerçekleştirmek, Türkiye’nin Üçüncü Viyana Anlaşmasından doğan ve hiçbir zaman yerine getirmediği bir yükümlülüktü” iddiasında bulundu.

Papadopulos, “Türkiye’nin Karpaz göçmenleri ve diğer tüm göçmenler için aynı şeyi yapması gerektiğini” de öne sürdü.

FOTİU: “MARONİTLERİN VE KIBRISLI RUMLARIN YENİDEN YERLEŞME DİLEKÇELERİ BEKLİYOR”

Öte yandan Alithia gazetesi, İnsani Konular ve Dış Rumlardan sorumlu Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, Rum hükümetinin sadece Marontilerin değil Kıbrıslı Rumların da KKTC’deki eski köylerine yeniden yerleşme planının devam etmekte olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Fotiu gazeteye yaptığı açıklamada, “yeniden yerleşme planının uzun yıllardır var olduğunu, son dönemde ise planda iyileştirmeler yapıldığını” belirterek Koruçam ve Karpaşa’ya 120 kişinin yeniden yerleştiğini, birçok başvurunun da incelenmeyi beklediğini söyledi.

Fotiu, Gürpınar ve Özhan köyleri için ise, yerleşim için gerekeli altyapıya sahip olmamasından ötürü herhangi bir yeniden yerleşme başvurusunun bulunmadığını öne sürerek “ Rizokarpaso” (Dipkarpaz) ve “Aya Triada” (Sipahi) köylerine yeniden yerleşmek isteyenlerden 30-40 kadar başvurunun da beklemede olduğunu vurguladı.

Foitu, KKTC’de yaşayan Maronitler ve Kıbrıslı Rumlar (mahsurlar) ile yeniden yerleşenler arasındaki farkın, “mahsurların mecburen KKTC kimliği almaları” olduğunu, yeniden yerleşenlerin ise “ziyaretçi olarak görüldüklerin ve her üç ayda bir kendilerinden Güney’e geçmelerinin istendiğini” de iddia etti.

Rum hükümetinin KKTC’deki eski köylerine yerleşen Maronit ve Kıbrıslı Rumlara yönelik maddi ödenekleri arttırdığını, hatta son dönemde bazı küçük tamiratların da yapılmaya başlandığını belirten Fotiu, “askerin var olması sebebiyle yerleşime kapalı olan Ayia Marina (Gürpınar) ve Asomatos (Özhan) köylerinde, kilisenin yakınında bazı küçük tamiratlar yapmalarına izin verildiği” öne sürdü.

Fotiu ayrıca, Koruçam ve Karpaşa’da altyapı çalışmalarının yapılmakta olduğunu da sözlerine ekledi.