Alithia ve diğer gazetelerde,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Perşembe günü gerçekleştirecekleri görüşmeye ilişkin haberlerin yanı sıra Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis’in müzakerelere ilişkin açıklamaları da yer aldı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Mavroyannis’in Cumartesi günü Atina’da yaşayan Kıbrıslı Rumların düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Kıbrıslı Türklerin, Sn. Eroğlu’nun reddettiği, AB’nin daha fazla müdahil olması gibi bazı unsurları kabul etme arzusu olduğu”  yönünde görüş ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, Mavroyannis, “İki toplumda da iyi ortamın oluştuğunu ve adanın yeniden birleşmesini isteyen, Kıbrıslı gibi hisseden ve ülke için ortak vizyona sahip biriyle müzakere etmenin çok daha iyi olduğunu” ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının ayrıca, “Güven Yaratıcı Önlemler gibi, müzakereleri etkilemeyecek bazı paralel eylemlerin olabileceğini kabul ettiğini” de öne süren Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafı olarak çabalarının, “ülkenin gerçekten yeniden birleşmesini, işgal ordularından ve yerleşiklerden (TC kökenliler) kurtarılmasını, Kıbrıs’ın özerk varlığını ve sıradan bir AB ülkesi olmasını sağlayacak bir çözüme ulaşmak” olduğunu söyledi.

Mavroyannis, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın bölgeden ayrılmasının, kendilerinin dolaylı yollardan Türkiye’ye yaptıkları baskılar sonucu olduğunu da öne sürdü.

Mavroyannis ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında garantilerin sürmesini kabul edemeyeceklerini belirterek, “Toplumlardan biri için en üst düzeyde güvenlik sağlayan garantörlük sisteminin diğer toplum için en üst güvensizlik teşkil etmesini kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.

Mavroyannis, sürece ilişkin tezlerini ortaya koyabilmeleri için Akıncı’nın müzakere grubuna “kısa bir süre zaman tanıyacaklarını” da vurguladı.

Fileleftheros: “Anlaşmazlıkların Yolu Uzun – Akıncı-Anastasiadis Buluşması Partiler Arasındaki Görüş Ayrılığını Ortaya Koydu” başlıkları altında verdiği haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in KKTC ve Güney Kıbrıs’ta sosyal içerikli gezintisinin Rum siyasi partileri arasında görüş ayrılıklarının ne kadar derin olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete, DİSİ ve AKEL’in konuya ilişkin açıklamalarında olumlu yaklaşımlar sergilemelerine karşın Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı’ndan “temkinli” yaklaşımlar geldiğini belirtti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis “liderlerin sadece bir yolda yürüdükleri ancak yan yollarda Türk askerinin silahlarının yerleşmiş bulunduğu” değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, “oluşan kutlama havasının müzakerelerde çıkmaza girilmesi durumunda Kıbrıs Rum tarafını kapana kıstıracağını, benzer bir durumun Sn. Talat döneminde de yaşanmış olmasına karşın ders alınmadığını” iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini “Uzun Yolda Yürüyüşün Ardından GYÖ’lere Volta – Anastasiadis-Akıncı Gezmesinden Vatandaşlar Etkilenmedi”; Politis “Hükümet İyi Ortamın Önemine Dikkat Çekiyor – Asıl Önemli Olan Sonuç”; Haravgi “Kıbrıslı Türklerden Eroğlu’nun Kabul Etmediklerini Kabul Etme Niyeti – Barikatlar Konusunda Açıklama Perşembe Günü”.