Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Annan Planı’nda öngörülenden biraz daha fazla toprak iadesi talep ettiklerini açıkladı.

Rum radyosunun haberine göre, Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, dün akşam Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK’e açıklamalarda bulundu.

Habere göre Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının “Annan Planı’nda iade edilenlerden biraz daha fazla toprak iadesi talebinin olduğunu” belirttiği açıklamasında, Annan Planı’nın Kıbrıslı Rumların yüzde 76’sı tarafından reddedilmesinin ardından daha iyileştirilmişinin Kıbrıslı Rumların önüne konulması gerektiğini savundu.

Çözümün maliyetine de değinen Mavroyannis, çözümün maliyetinin yüksek olduğunu ve bunu sınırlandırmanın en temel yolunun taşınmazların iadesi olduğunu iddia ederek, finansman sağlanmasında ciddi sorunlar olduğunu, ya dış kaynaklardan katkılarla ya da özel sektörün katılımı ve hatta borçlanmayla finanse edilecek özel bir fon kurulması için çabaladıklarını ifade etti.

Mavroyannis “bu konuda tatmin edici bir şey görmekten henüz çok uzağız” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin genel durumun da değerlendiren Mavroyannis, “Kıbrıs sorununun çözümü perspektifleri ve olasılığının geçmişe göre daha iyi olduğunu” ifade etti.

Annan Planı’na kıyasla en önemli “iyileşmelerin” hangileri olduğunun sorulması üzerine ise Mavroyannis: “özgürlüklerin uygulanması, görüşülen unsurların AB boyutu, devletin işlevselliği ve güvenlik ve garantiler konuları” yanıtını verdi.

Mavroyannis: “Bu konuda henüz çok uzak olabiliriz ancak şimdi Annan Planı’na kıyasla daha iyi bir şekilde görüşülmeye başlandı” şeklinde konuştu.