Fileleftheros, müzakerecilerin, yönetim başlığını ele aldığı son görüşmelerinde, daha az önemli konularda bile anlaşmazlık olduğunu teyit ettiklerini içeren haberinde Mavroyannis’in, aday olduğu 71’inci BM Genel Kurul başkanlığı seçimleri için bugün öğleden sonra New York’a hareket edeceğini bildirdi.

Gazete Mavroyannis’in, seçilme olasılığı yüksek görülen bu toplantı için New York’ta bulunmasının şart olduğunu, seçilmesi halinde Rum yönetiminin yeni bir müzakereci bulması gerekeceğine dikkat çekti.

Edindiği bilgilere dayanarak Mavroyannis’in müzakerelerde bugüne kadar gelinen noktayla ilgili kapsamlı bir belge hazırladığını ve bu belgeyi önümüzdeki günlerde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunacağını belirten gazete belgenin, atanacak yeni Rum müzakereci için faydalı olacağını yazdı.

Gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Mavroyannis’in seçim kampanyasına destek vermek, Sözcü Nikos Hristodulidis de PSEKA (Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi) ve Yahudi Lobisi toplantılarına katılmak üzere New York’ta olacak. Hristodulidis’in ayrıca Washington’a da gideceği belirtildi.

Her ikisinin de geçen hafta İstanbul’da cereyan edenler vesilesiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin küçümsenmesinin kabul edilmeyeceğini” bir kez daha ortaya koyacağı kaydedilen haberde, Kasulidis’in “İstanbul’da yaşananların baş oyuncusu” diye nitelenen Genel Sekreter Ban’la da görüşeceği hatırlatıldı.

Gazete “Yeniden Başlama Yolu Arıyorlar” başlığıyla aktardığı haberinde liderlerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İstanbul’a gitmesi ve BM Genel Sekreteri Ban’la görüşmesini gerekçe göstererek çıkardığı krizin yarattığı olumsuz ortam içinde yeni görüşme tarihlerinin belirlenmesini beklediğini ancak bunun birçok şeye bağlı olacağını yazdı.

LİDERLER EŞLERİYLE BİRLİKTE ÇOCUKLARIN ETKİNLİĞİNE KATILACAK

Aynı gazete “Anastasiadis ve Akıncı Çocuklarla İlgili Etkinlikte” başlıklı haberinde ise iki toplumlu Eğitim Teknik Komitesi tarafından 2 Haziran Perşembe günü ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde, Kıbrıslı Türk ve Rum öğrencilerin katılımıyla düzenlenecek ilk etkinliğine Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de katılacağını yazdı.

Habere göre iki toplumlu Komite’nin Rum tarafından başkanı Mihalinos Zembulas, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, etkinliğe her iki taraftan da 11-12 yaş aralığındaki 50’şer öğrencinin katılacağını, komitenin iki koordinatörü Meltem Onurkan Samani ve Andreas Pirisii’nin konuşmalarının ardından çocukların hazırladığı faaliyetlerin başlayacağını anlattı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in etkinlik alanına saat 11.30’da eşleriyle birlikte gideceğini, çocukların etkinliklerini izleyeceğini ve onlarla birlikte fotoğraf çektireceğini de yazdı.

DİYALOĞA DEVAM KARARLILIKLARINI YİNELEYİP GÖRÜŞME GÜNLERİNİ KONUŞACAK

Alithia manşete çektiği haberine “Akıncı-Anastaiadis Eşleriyle ve Çocuklarla… Ortak Etkinlik Birçok Sembolizmle Müzakerelerin Yeniden Başlamasına Damgasını Vuracak”  başlığını attı ve liderlerin bu etkinlik vesilesiyle, İstanbul krizinden sonra ilk kez bir araya geleceğine dikkat çekti.

İstanbul’da cereyan edenleri “talihsiz olay” diye niteleyen gazete, “müzakereler, iki tarafın, kaydedilen ilerlemenin özlü olduğunu ve önceden uzlaşılanların ‘kilitlenmesi’ ve süratle daha zor konulara, toprak ve garantilere ilerleyeceklerini açıklayacakları kritik bir anda kesildi” ifadesine yer verdi.
Gazeteye göre liderlerin perşembe günü, Kıbrıs sorununa çözüm bulma hedefiyle müzakereleri yoğunlaştırma kararlılıklarını yeniden teyit etmeleri ve aralarındaki görüşme tarihleriyle ilgili düşüncelerini paylaşmaları bekleniyor. 
Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’dan teyit aldıktan sonra, İstanbul’da gerçekleşen Akıncı-Ban görüşmesi konusunu kapanmış saydığını belirten gazete “ancak BM’den, Ankara’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ni küçümseme maksatlı çabalarının bir daha kolaylaştırılmamasını bekliyor” ifadesine yer verdi.

“İSTANBUL KRİZİ MAZİDE KALDI”

Habere göre DİSİ Başkan Yardımcısı Nikos Tornaridis Alithia’ya “İstanbul krizi mazide kaldı, iki lider büyük resme bakarak, çözüm bulmak için müzakerelere devam ediyor” dedi.

ANASTASİADİS LÜKSEMBURG’DA

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Avrupa Halk Partisi’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos eşliğinde dün Lüksemburg’a gittiğini ve adaya yarın döneceğini yazdı.