Lefke/Aplıç kapısı bölgesindeki mayınların BM Mayın Temizleme Kuruluşu tarafından temizlendiği, ilgili raporun iki toplumlu teknik komiteye iletildiği bildirildi.

Politis ve diğer gazeteler, karşılıklı geçişlere açılması gündemde olan Lefke/Aplıç sınır kapısı bölgesindeki mayınların temizlendiğini, Derinya ve Aplıç kapılarının geçişlere açılabileceğini yazdılar.

Gazete, BM’nin mayınları temizleme kuruluşu olan UNMAS’ın Aplıç kapısında mayınların temizlendiğine ilişkin raporu iki toplumlu teknik komiteye gönderdiğini belirterek raporda ayrıca Derinya’da mayın bulunmadığının da vurgulandığını aktardı.

İki toplumlu teknik komitenin bir sonraki toplantısında bu iki geçiş noktasının açılmasına ilişkin yol genişletilmesi, yapımı vs gibi teknik konuları ele almasının beklendiğini belirten gazete, komitenin ne zaman toplanacağının henüz belli olmadığına da vurgu yaptı.

İKİ GEÇİŞ NOKASININ AÇILMASI ÖNERİSİ

Gazete haberinin devamında, Kıbrıs Rum tarafının, birincisi “Piroi” (Gaziler) köyünde, Ahlacia-Atienu” (Eğlence-Kiracıköy) yolunun, ikincisi ise “Tilliria” (Dillirga) bölgesinde “Kato Pirgo-Pahiammo” (Aşağo Pirgo-Paşiammo) yolunun açılması önerisini masaya getirmekte ısrarcı olduğunu yazdı.

Haberde, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki yanıtının beklendiği iddia edilirken, “Pili Bafu” (Baf Kapısı) geçiş noktasının açılması, “Ermu yolunda” kapalı halk pazarı (bandabulya) kurulması ve Lefkoşa’nın doğusunda araçlı geçişler için bir geçiş noktasının açılması konularının da görüşülme yolunda olduğu ifade edildi.