Rum kesiminde, dün onaylanmak için Meclis’e sunulan bir yasa tasarısının, petrol ve doğal gaz çıkarılması çalışmaları sırasında, çevresel zarar veya çevre felaketi yaşanması durumunda, Rum kesiminin sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki deniz parsellerinde faaliyet gösteren petrol şirketlerinin sorumluluk ve yükümlülükleri konusunda tespit edilen yasal boşluğu doldurmayı amaçladığı haber verildi.

Yasanın mevcut haliyle, denizaşırı petrol ve doğal gaz çalışmalarının sorumluluğunu taşımadığını yazan Fileleftheros gazetesi, ilgili yasa tasarısının Rum Tarım Bakanlığı tarafından oylanmak için Meclise sunulduğunu belirtti.

Meclis’e sunulan yasa tasarısıyla birlikte, deniz aşırı petrol ve doğal gaz çalışmalarıyla ilgili izin sahiplerinin denize zarar verilmesi durumunda sorumluluklarıyla karşı karşıya getirildiğini kaydeden gazete, izin sahiplerinin, yol açtıkları herhangi bir zararı iyileştirme, aynı zamanda bu zararın onarım maliyetini de karşılama yükümlülük ve sorumluluğuna sahip olacaklarını belirtti.

Haberde, yasanın oylanmasıyla birlikte, devletin ve halkın bundan olumlu anlamda etkileneceği de ifade edildi.

Öte yandan haberde, yasa tasarısının oylanmasının önümüzdeki Eylül ayına havale edilmekte olduğu çünkü Meclis Genel Kurulunun yarınki toplantısının, yaz tatili öncesindeki son toplantı olduğu belirtildi.

Yasa tasarısının 24 Haziran’da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasına rağmen, dün Meclis’e sunulduğunu yazan gazete, bu gelişmenin yasa tasarısının oylanmasına müsaade etmediğini ve bu durumun Rum kesimini muhtemelen maceralara sürükleyebileceğini ekledi.