Rum Hükümeti’nin dün sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 6, 8 ve 10’uncu parsellerde hidrokarbon araştırmaları yapılmasına yönelik üçüncü tur ruhsat ihalesine çıktığı haber verildi.

Simerini gazetesi “Üçüncü Zil Çaldı” başlığıyla verdiği haberinde, Rum hükümetinin dün AB Resmi Gazetesi aracılığıyla üçüncü tur ihalenin başladığına dair resmi açıklama yaptığını yazdı.

İlgili açıklamada, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki 6, 8 ve 10’uncu parsellerde hidrokarbon araştırma ruhsatları için başvuru yapılması çağrısında bulunduğunu aktaran gazete, başvuruların dört ay sonra kapanacağını kaydetti.

Gazete haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün Rum Başkanlığı’nda yaptıkları açıklamaları da aktardı.

Habere göre, Hristodulidis, ruhsatlandırılmak üzere seçilen parsellerin, "genellikle keşfedilmemiş bölgelerden oluştuğu ve Mısır’ın devasa doğalgaz yatağı Zohr’da olduğu gibi 'karbonik yapılar' içerdiği" şeklinde yorumlandığını belirtti.

Bu gelişmenin siyasi düzeyde ne anlama geldiğinin sorulması üzerine Hristodulidis, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Hristodulidis, “Kıbrıs’ın doğal zenginlikleri Kıbrıs halkına, yani Kıbrıs Cumhuriyeti halkına aittir ve Kıbrıs sorununun çözümünün ardından halkın tamamı bu doğal zenginliklerin değerlendirilmesinden faydalanabilir” iddiasında da bulundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmeler ışığında tepkilerin beklenip beklenmediği sorusuna ise Hristodulidis, “Görüşmelerden dolayı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının icra edilmesinin ertelenmeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

Lakkotripis ise bahse konu parsellerin hangi kriterlere göre seçildiği sorusu üzerine yaptığı açıklamada, bu parsellerin seçilmesinde rol oynayan esas sebebin, parsellerin Zohr’dakilere benzeyen ve görüldüğü üzere Eratosthenis’den kaynaklanan jeolojik yapılar olduğunu belirtti.

İkinci sebebin şirketlerin ilgileri olduğunu ifade eden Lakkotripis, diğer parsellere ilginin olup olmadığı sorusuna da olumlu yanıt verdi.

Lakkotripis, çıkarlara uygun öneriler olur, müzakereler tamamlanır ve üç parsel daha ruhsatlandırılırsa, toplamda ruhsatlandırılmış yedi adet parselleri olacağına işaret etti.

Lakkotripis, 10’uncu parselin geri iade edildiğinin ve 12’inci parselle ilgili araştırma ruhsatının Mayıs ayı sonunda biteceğinin unutulmaması gerektiğini de vurguladı.

İhalenin tamamlanmasından altı ay sonra Rum Bakanlar Kurulu’nun ruhsatlarla ilgili karar alacağını belirten Lakkotripis, şirketlerin seçimi için geçerli olacak kriterlerin önceki ihalelerde uygulananlarla aynı; teknik yeterlilik, ekonomik dayanıklılık, yükümlülüklere bağlılık ve önerinin tamamlanma şekliyle ilgili olacağını anlattı.

Petrol ve doğalgaz sanayisinde hakim olan koşullara rağmen dev şirketlerin ihaleye katılmasına dair iyimserliğini dile getiren Lakkotripis, Rus şirketlerin müdahil olma ilgisinden de söz etti.

Lakkotripis, bölgedeki enerji gelişmelerinin, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü hedefinde başarıya ulaşılması için çalışması amacına yönelik teşvikleri güçlendirdiğinden bahsetti.

DİKO VE DİSİ MEMNUN

Habere göre, DİSİ ile DİKO’dan milletvekilleri yaptıkları açıklamalarla üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkılmasına ilişkin memnuniyetlerini dile getirdiler.

DEV ŞİRKETLERDEN İLGİ

Fileleftheros gazetesi ise “6, 8 ve 10’uncu Parseller İçin İhale” başlığıyla verdiği haberinde, ENI, Total ve BG şirketlerinin ihaleye çıkarılan parsellere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Gazete, uluslararası alanda üç dev olan EXXON, BP ve BG şirketlerinin yakın zamanda birkaç milyon dolar vererek Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inin sismografik verilerini satın aldığını da kaydetti.

“KISMİ İHALE” YORUMU

Politis gazetesi ise “6, 8 ve 10 Tellala” başlığı altındaki haberinde, Rum hükümetinin tam değil, kısmi üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkmaya karar verdiği yorumunda bulundu.

Yeni tur ihalede Eratosthenis bölümünü içeren parseller arasında olan 7’inci parselin ve Noble’ın sözleşme şartları gereğince Rum hükümetine iade ettiği 12’inci parselin yarısının dışarıda bırakılmasının şaşkınlık yarattığını yazan gazete, dünkü ihalede, ilgilenen şirketlere 6, 8 ve 10’ncu parsellerin sunulduğunu kaydetti.

Gazete, bu parsellerden 6’ncı parselin bir kısmının, Türkiye’nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne denk geldiğini düşündüklerine (parsellere) dahil olduğuna da dikkat çekti.

Bilgilere göre üçüncü tur ruhsat ihalesindeki parsellere, Rum hükümetinin geçen aylarda istişarelerde bulunduğu dev şirketlerin büyük ilgiler gösterdiğini aktaran gazete, diğer bir deyişle bu ihalede ruhsatlandırılmamış parsellerden en meşhurlarının yer aldığını belirtti.

Gazete Rum Enerji Bakanlığı’nın yürürlükte olan ruhsatların 7’yi aşmaması ve yetkili birimlerce iyi düzeyde yönetilebilmesi için yeni ihalede üçten fazla parsele ruhsat vermemeyi tercih ettiğini de kaydetti.

DİĞER GAZETELER

Haravgi gazetesi haberi “Üçüncü Tur İhale Resmi Olarak Da İlan Edildi” başlığıyla verirken, Alithia gazetesi haberinde “6, 8 ve 10’uncu Parseller Ruhsatlandırılıyor” başlıklarını kullandı.

TOTAL LİMASOL LİMANI’NI KULLANACAK

Öte yandan Alithia gazetesi edindiği bilgilere göre Total şirketinin hidrokarbon çalışmaları sırasında destek hizmetler alacağı tesislerin Limasol Limanı’nda olmasına karar verdiğini yazdı.

Şirketin MEDSERV şirketinin Larnaka Limanı’nda verdiği gibi hizmetler sunabilecek şirket arayışı içine girdiğini ve bu yönde ihaleye çıktığını belirten gazete, Total’in limandaki çalışmalarının Temmuz ayında başlamasının beklendiğini de kaydetti.