Güney Kıbrıs’ta Pazar günü gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerinin ardından oluşan sekiz partilik mecliste ittifak arayışlarının başladığı, gündemdeki ilk konunun ise Meclis Başkanı’nın seçilmesi olduğu bildirildi.

Alithia gazetesi: “Başkan Aranıyor – Yeni Meclis – İlk Muamma: Tokmağı Kim Vuracak?” başlıkları altında verdiği haberinde, pazar günkü seçimlerin ardından sekiz partili bir meclis haline gelen Rum meclisinde, partilerin yeni koşullar ışığında meclis başkanı adaylarının belirlenmesi için yoğun kulis faaliyetlerine giriştiklerini yazdı.

Gazete, meclis başkanlığına aday olarak kulislerde birçok ismin gündemde olduğunu, bunlardan bazılarının AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu olduklarını belirterek, Rum Meclisi’nin ilk oturumunu yapacağı 2 Haziran tarihine kadar partilerin çalışmalarının sürmesinin beklendiğini aktardı.

AKEL’İN OYLARINDA TARİHİ DÜŞÜŞ

Gazete bir diğer haberinde, AKEL partisinin Pazar günkü seçimlerde aldığı yüzde 25,67’lik oy oranının parti içerisinde endişelere yol açtığını, seçimler öncesinde partide oy kaybı beklentisi olmasına karşın yüzde 7’lik bir oy kaybının beklenmediğini yazdı.

AKEL’in oy kaybının büyüklüğünün parti içerisinde çeşitli sebeplere dayandırıldığını ifade eden gazete, bunlardan ilkinin partinin sanki milletvekilliği seçimlerine değil başkanlık seçimlerine girermiş gibi DİSİ’yi rakip almış gibi görünmesi, ikincisinin ise uzun zaman partinin kamuoyunda açıklamalarını yapan Nikos Katsuridis’in oğlunun adaylar arasında gösterilmeyerek, Katsuridis’in AKEL dışında kalmasına sebebiyet verilmesi olduğunu savundu.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Partiler Çaresiz – Sırtlarını Duvara Dayamış Seçim Sonuçlarını Değerlendiriyorlar” başlıkları altında manşetten verdi.

Gazete, seçim sonrasındaki dönemde partilerin çoğunun uğradıkları zararı ve elde edebilecekleri kazanımları değerlendirmeye başladıklarını, DİSİ ve AKEL’in seçim sonuçlarını endişeli şekilde değerlendirmekte olduklarını yazdı.

Haberde, partilerin karşı karşıya oldukları ilk unsurun meclis başkanlığı seçimi olduğu ve partiler arasında gayrı resmi temasların başladığı belirtildi.

TEOHARUS AP MİLLETVEKİLLİĞİNİ TERCİH ETTİ

Gazete bir diğer haberinde, DİSİ’den istifa ederek Dayanışma hareketini kuran ve seçimlerde milletvekilli seçilen Rum AP Milletvekili Eleni Teoharus’un AP milletvekili olarak kalacağını duyurduğunu yazdı.

Habere göre partiden yapılan açıklamada, Teoharus’un “Kıbrıs halkının AB’deki haklarını savunmak amacıyla AP’da kalmaya karar verdiği” belirtildi.

Gazete, Teoharus’un bu kararının ardından yerine, sadece 767 oy alan Yorgos Papadopulos’un meclise gireceğini vurguladı.

EDEK BAŞKAN YARDIMCILARI İSTİFA ETTİ

Bir başka haberinde ise gazete, ciddi oy kaybı yaşayan bir diğer parti olan EDEK’te ağrı bir havanın hakim olduğunu, partinin milletvekili adayı iki başkan yardımcıları Maria Vasiliadu ve Marinos Teodoru’nun istifalarını sunduklarını yazdı.

Haberde, önümüzdeki günlerde parti organlarında yapılacak toplantılarla durum değerlendirilmesinin yapılmasının beklendiği vurgulandı.

EDEK’in oyları bir önceki seçimde aldıkları yüzde 8.93’ten yüzde 6.18’e geriledi.

Haravgi gazetesi ise diğer haberlerinin yanı sıra Rum Meclisi’nin yüzde 50’sinin yenilendiğini belirterek istatistiki bazı bilgiler aktardı.

Haberde, Pazar günkü seçimlerde ilk kez milletvekili olanların sayısının 28 olduğu, bunlardan yedisinin 40 yaş altında oldukları ve daha fazla kadının meclise girmeye hak kazandıkları belirtildi.

Gazete, Rum Meclisi’nde yer alacak kadın sayısının 11’e yükseldiğini aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Seçimlerden Sonra Partiler Alt Üst – İstifalar Kuşkular ve Memnuniyetsizlikler – Meclis Başkanlık Konusunda Senaryolar Gidip Geliyor”.

Politis: “Başkanlık İçin Averof ve Andros – Meclis Başkanı Seçimi Senaryoları Başladı – Dayanışmaya Oy Verdiler EURO.KO Çıkardılar”.