Güney Kıbrıs’ta pazar günkü seçimlerin ardından Rum meclisinin gündeminde olan meclis başkanlığı konusunda ilk aday Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis oldu.

Politis ve diğer gazeteler, Rum meclis başkanlığına adaylığını resmen açıklayan ilk kişinin Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İttfakı Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis olduğunu belirtirken, Perdikis’in merkez partilerin desteğini isteyeceğini yazdılar.

Gazete, Perdikis’in adaylığına karşın merkez partilerin başka düşüncelerinin de olduğunu, Dimitris Silluris ve Marinos Sizopulos’un da adaylık için isimlerinin geçtiğini aktardı.

TEOHARUS AP MİLLETVEKİLLİĞİ MAAŞINDAN VAZ GEÇEMEDİ

Gazete, Rum AP milletvekili de olan ve seçimlerde Rum milletvekilliğini kazanmasına karşın AP’taki görevine geri döneceğini açıklayan Teoharus’un AP milletvekili olarak kalma kararının sebebinin Rum milletvekilliği maaşının kendisine yeterli gelmemesi olduğunu yazdı.

Habere göre Teoharus dün katıldığı bir programda, AP milletvekilliğinden aldığı maaşın 3’te ikisinin kişisel borcu için ayrıldığını, partisinin de seçimleri kazanması durumunda dahi milletvekilliğini kabul edemeyeceğini bildiğini söyledi.

Gazete, AP milletvekillerinin maaşının 12 bin 500 Euro’yu geçtiğini, ayrıca her oturuma katılmada da 340 Euro aldıklarını belirtirken, Rum milletvekillerinin maaşlarının ise yaklaşık 4 bin Euro olduğunu aktardı.

Gazete, Teoharus’un açıklamasında, Limasol’da tercih oylarının sadece 767’sini alan EURO.KO partisinden Yorgos Papadopulos’un kendisinin yerine meclise girecek olmasına yönelik “seçmenleri kandırdığı” şeklindeki eleştirilere yanıt vermeye çalıştığını ancak dün bir başka açıklamasında, seçmenlerinin AP’ye döneceğini bilmediklerini kabul ettiğini vurguladı.

Gazete ayrıca, Teoharus’un dün kendisinin meclis başkanlığı adaylığının desteklenme ihtimali konusunda küçük partilerden birinin başkanıyla görüştüğü ancak destek sözü alamadığı yönünde bilgiler de bulunduğunu belirtti.