Rum tarafında yeni açılan “Alpha” isimli özel televizyon kanalı, 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimle ilgili, seçim yasakları başlamadan önceki son anketi yaptırdı ve sonuçlarını dün akşam özel yayınla açıkladı.

Alithia, “Alpha” isimli özel TV kanalı adına “Symmerton ve Marca A.E.” şirketine 6-11 Mayıs tarihleri arasında bin (1000) kişinin katılımıyla yaptırılan anketle ilgili haberini “DİSİ Birinciliğini Koruyor, Çok Partili Meclis” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre, anketten, DİSİ’nin yüzde 23,9 destekle AKEL’in 4,5 puan önünde olduğu, onları yüzde 10,3 ile DİKO’nun takip ettiği ortaya çıktı. Bunları yüzde 4,6 ile Vatandaşlar İttifakı, yüzde 4,3 ile EDEK, yüzde 4,2 ile Dayanışma Hareketi ve yüzde 3,9 ile Ekologlar takip ediyor.

Habere göre, beklenmeyen bir değişiklik olmazsa bu dönem Rum meclisinde rekor sayıda parti temsil edilecek. Yukarıda sayılan bütün partiler bu oranlarla seçim barajını aşıyor ve meclise girme hakkı elde ediyor. ELAM katılımcıların yüzde 2,5’inden destek bulabildi ancak barajı aşamıyor.

Katılımcıların oy kullanırken ekonomik gidişat (yüzde 37,9) ve Kıbrıs sorunu (yüzde 37,6) olmak üzere iki kriteri dikkate aldığı anketten, sandığı boykot edeceklerin oranı yüzde 20 ve kararsızların oranı da yüzde 9,5 olarak çıktı.

Katılımcılar siyasi parti başkanlarına da oy verdi. Başkanlar arasında popülaritesi en yüksek olan yüzde 16,4 ile DİSİ Başkanı Averof Neofitu oldu.

Onu, yüzde 15,8’le AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, yüzde 10.4 ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, yüzde 7,4 ile Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, yüzde 4,1 ile Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis, yüzde 3,6 ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas,  yüzde 3,2 ile EDEK Başkanı Marinos Sizopulos takip etti. Hiçbirini beğenmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 37,4! Alpha hesabına yapılan anketin sonuçlarını Politis de “Alpha’nın Anketine Göre Hepsi Mecliste… 7 Ama 8 De Olabilir” başlığıyla aktardı.

Anketten çıkan sonuca göre, yüzde 2,5 destek bulan ELAM’ın da meclise girme ihtimali bulunduğuna dikkat çeken gazete “Büyüklerin sandalye kaybetme tehlikesi büyük” yorumunu yaptı.

Fileleftheros, haberi “DİSİ Önde ve 4 Parti Arasında Kıyasıya Mücadele… Seçimden 10 Gün Önce Alpha’nın Anketi Ne Gösterdi” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre, DİSİ ve DİKO seçmenlerinin yüzde 10’u AKEL seçmeninin yüzde 7,7’si sandığa gidip gitmemekte kararsızken EDEK seçmeninin ¼’ü ise başka partilere oy verme eğiliminde.