Kıbrıs Rum Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği’nin Rusya karşısındaki yaptırımlarının kaldırılmasına ilişkin kararı onaylamasının ardından, Lefkoşa’nın güneyinin “çapraz ateşin ortasında kaldığı” haber verildi.

Rum Meclisi’nin kararını, beklendiği üzere Rusya’nın memnuniyetle karşıladığını, Ukrayna’nın ise kınadığını yazan Politis gazetesi, “Çapraz Ateşin Ortasında… Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan Öfkeli Açıklama, Moskova Memnun” başlıklı haberinde, Rum hükümetinin ise Meclis’in onayladığı karara mesafeli durduğunu belirtti.

Rum Hükümeti’nin güçler ayrılığı ilkesine ilişkin olarak Anayasa’ya atıfta bulunduğunu ve dış politikanın, yürütme erki tarafından icra edildiğine işaret ettiğini yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in konuyla ilgili açıklamasına da yer verdi.

Buna göre, Rum Hükümeti’nin Rusya karşısındaki yaptırımlardan ötürü hiçbir zaman sevinç duymadığını, çünkü bunların verimli olduğunu düşünmediklerini, aynı zamanda bu yaptırımların Rum ekonomisini de olumsuz anlamda etkilediğini dile getiren Kasulidis, bununla birlikte, Rum kesiminin Avrupa Birliği’nin birlik içerisinde olmasına ve Ukrayna krizine ilişkin olarak AB’deki ortaklara yönelik dayanışmaya daha çok ağırlık verdiğini dile getirdi.

Gazeteye göre açıklamasında, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile egemenliğine desteklerini de defalarca dile getirdiklerini ifade eden Kasulidis, öte yandan Güney Kıbrıs’ın Rusya ile mükemmel ilişkilerine de işaret ederek, Rusya’nın Kıbrıs’la ilgili konularda yalnızca BM Güvenlik Konseyi’nde değil, başka yerlerde de başlıca destekçisi olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Kasulidis, Brexit’le ilgili tartışmaların ortasında, bu konuyla ilgili bir tartışmadan kaçınılması için, yaptırımların devam etmesini Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın arzu ettiğini, bundan dolayı da yaptırımların yılsonuna kadar yapay/suni bir şekilde uzatıldıklarını kaydetti.

Kasulidis, Meclis’in kararına saygı duyduklarını da sözlerine ekledi.

RUS VE UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARININ AÇIKLAMASI

Gazeteye göre, Rus Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili açıklamasında, Rum milletvekillerinin benimsedikleri kararın, başka yerlerdeki bazı benzer kararlar gibi, AB üye devletleri arasında, Rusya aleyhindeki yaptırımların etrafındaki gerçek durumla ulusal ekonomiler ve bir bütün olarak Avrupa güvenliğine olumsuz etkileri konusunda, artan algıya işaret ettiğini belirtti.

Beklendiği üzere, Rum Meclisi’nin kararının Ukrayna’yı kızdırdığını ve Ukrayna’nın bu kararı kınadığını yazan gazete, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın, Rum Meclisi’nin kararının yasal anlamda bağlayıcı bir niteliğe sahip olmadığını kabul ettiğini, bununla birlikte bu kararın benimsenmesinin endişe yarattığını ve bu durumun Rum milletvekillerinin uluslararası hukuka dayanan devletlerarası ilişkilerin temel ilkelerini görmezden geldiğini gösterdiğini savundu.

GAZETE BAŞLIKLARI

Fileleftheros: “Avrupa Birliği’nin Birlik Bütünlüğü Bizim İçin Daha Önemli… Kasulidis Rusya Aleyhindeki Yaptırımlardan Hiçbir Zaman Sevinç Duymadık Diyor- Rus Gülümsemesi, Ukrayna Öfkesi- Moskova Selamlıyor, Ukrayna’dan Sert Eleştiriler- Rum Meclisinin Kararına İlişkin Farklı İçeriğe Sahip Tepkiler”

Haravgi: “Moskova Meclisin Kararını Selamlıyor”

Alithia: “Rusya Selamlıyor, Ukrayna Kınıyor- Kasulidis: Karara Saygı Duyuluyor Ancak Dış Politika Devlet Tarafından İcra Edilir”