Avrupa Birliği`ne üye Akdeniz ülkelerinin Dışişleri Bakanları’nın oluşturduğu Med Grubu’nun (Akdeniz Grubu) 3’üncü gayriresmi toplantısının, dün Limasol’da tamamlandığı belirtildi.

Politis gazetesi, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, İspanya, İtalya, Portekiz, Malta ve Yunanistan Dışişleri Bakanları ile Fransa Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’nın katıldığını yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Med Grubu çalışmalarının tamamlanmasının ardından, toplantı sonuçlarını açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi.

Kasulidis, sonuç bildirgesi çerçevesinde, Akdeniz ülkeleri dışişleri bakanlarının, mülteci krizinde, tek taraflı faaliyetlerin çözüm olamayacağı konusunda hem fikir olduğunu belirtti.

Kasulidis, bu konunun, birliklerini, AB’nin temel ilkelerine ve uluslararası hukukun ilgili öngörülerine saygı duyulmasıyla ele alınmasında yeterliliklerini test ettiğini ifade etti.

Yedi AB üyesi Akdeniz ülkesinin Avrupa Konseyi tarafından zaten alınan kararların, seçici olarak değil tüm üye ülkeler tarafından uygulanması gerektiği yönünde ortak kanıya vardığını belirten Kasulidis, eğer bu konuda çözümün var olmasının söz konusu olması için her ülkenin kendi sorumluluğunu alması gerektiğini vurguladı.

Suriye krizine ilişkin olarak yedi AB üyesi Akdeniz ülkesinin, ABD ve Rusya’nın vardığı Suriye'de ateşkes anlaşmasının, şu anda uygulanmasının öncelikli öneme sahip olduğunu dile getirdiğini yazan gazete, ateşkes anlaşmasının olası başarıyla uygulanması durumunda bunun güvenilir bir siyasi sürece yönelik belirleyici bir adımı teşkil edeceği konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Habere göre yedi AB üyesi Akdeniz ülkesi ayrıca bölge ülkelerine herhangi bir askeri eylemden kaçınmaları çağrısında da bulundu.

Fileleftheros gazetesi Med Grubu ülkelerinin, toplantıda, Suriye ve Lübnan’daki duruma, Libya’daki gelişmelere vurgu yaparak Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrar ve güvelik konularını da ele aldığını yazdı.

Gazete toplantı çerçevesinde öğleyin yapılan çalışma yemeğinde Akdeniz Birliği Genel Sekreteri Fathallah Sijilmassi’nin de katıldığını belirtti.

Habere göre toplantıda, AB üyesi yedi Akdeniz ülkesinin bakanlarını yanı sıra ya AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin temsilcisi Pedro Serrano da yer aldı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bir soru üzerine Akdeniz Grubu’nun, yedi Akdeniz ülkesinin katılmasıyla, gayriresmi bir forum olduğunu, esas amacının ise görüş ve fikir alış verişinde bulunulması olduğunu vurguladı.