Rum Merkez Bankası Eski Başkanı Panikos Dimitriadis’in, Güney Kıbrıs’ta 2013 yılında yaşanan ekonomik kriz ve memorandum süreciyle ilgili Rum Hükümeti’ne sert suçlamalarda bulunduğu ve Rum siyasi cephesini birbirine düşürdüğü bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Dimitriadis’in yazmış olduğu “A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution” adlı kitabında, kendisinin bu mevkiye getirildiğinde, saatli bir bomba teslim aldığını ve krizin, kendisi Güney Kıbrıs’a gitmeden önce başladığını; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de kriz çıkacağını önceden bildiğini ifade ettiğini yazdı.

Habere göre Dimitriadis, ekonominin o dönemde “solunum cihazına” bağlı olduğunu; Laiki Bankası’nın “cihazdan” çıkarılması halinde, bankacılık sisteminin ve Güney Kıbrıs’ın yok olacağını, ayrıca Euro’dan çıkılmış olacağını kaydetti.

Dimitriadis, kitabında, tüm bu olan bitenden siyasi sistemin sorumlu olduğunu ve kendisinin tek yükümlülüğünün, iletişimle ilgili eksiklikler olduğunu belirterek, daha fazla personel olsaydı, daha iyi bir iş çıkarabileceklerini anlattı.

Gazete, Orfanidis’in kitabının ne zaman çıktığıyla ilgili detay vermezken, Rum siyasi cephesinin Dimitriadis’in bu söylemlerine tepki gösterdiğini; Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un, Hükümet adına yaptığı açıklamada, Dimitriadis’in o dönemde mahkemede verdiği yeminli ifadeyle, kitabında yazdıklarının karşılaştırılması gerektiğini söylediğini yazdı.

Haberde, Rum siyasi partilerden AKEL, DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği’nin de açıklama yaparak,  Hükümetin sorumlulukları konusunda derinlemesine araştırılma yapılmasını talep ettikleri belirtildi.