Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin dondurulmuş müzakere başlıklarının açılması konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in nabzını tuttuğu haber verildi.

Fileleftheros “Başlıkların Açılması İçin Sondaj” başlığıyla verdiği Brüksel çıkışlı haberinde Merkel’in son Türkiye ziyaretinde edindiği Ankara’nın Kıbrıs sorununun çözülmesini istediği izlenimi nedeniyle, dondurulmuş müzakere başlıklarının açılması konusunda Anastaiadis’in nabzını yoklamak istediğini yazdı.

Habere göre Merkel’e “çözüm isteği müzakere masasında belli olur” diyen Anastaiadis Davos’taki görüşmeleri sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a da verdiği, yakınlaşmalar haricinde ‘açık cephelere’ de yer verdiği 4 sayfalık notunu okudu. Merkel, Anastasiadis’ten dinledikleri üzerine, bu durumda Rum Yönetiminin Türk müzakere başlıklarının açılmasına rıza gösteremeyeceğini anladığını söyledi.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis Merkel’e Kıbrıs müzakerelerindeki “gerçek durumun anlatıldığını” söyledi ve “Başkan Anastasiadis prosedürün, geçen Mayıs ayından bu yana nasıl ilerlediğini, görüşülen ve görüşülmesi gereken konuları anlattı. Bu çerçevede Türkiye’nin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve gerçek durumu doğrudan etkileyen üyelik süreci de, mülteci/göçmen konusu da ele alındı” dedi.

“KENDİNE GEL SAYIN EIDE”

Simerini Merkel’in Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması konusunda Anastasiadis’in nabzını yoklamasını BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “Kıbrıs sorunu büyük ölçüde çözüldü, geriye çözümün finansmanı için para bulunması kaldı” şeklindeki yanlış bilgilendirmesinden kaynaklandığını iddia etti.

Haberini “Anastaiadis: Kendine Gel Sayın Eide… Özel Danışman’ın Aşırılıkları Yanlış Görüntü ve Lefkoşa’ya Sorun Yaratıyor” başlığıyla manşete çeken gazete Anastasiadis’in dün Brüksel’de başlayan ve bugün de devam edecek Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi (zirve) toplantısı çerçevesindeki temaslarında, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler konusunda “olguları doğru yerlerine koymaya çalıştığını” yazdı.

Anastasiadis’in Angela Merkel, Jean Claude Juncker, Donald Tusk, François Hollande ve diğer AB yetkilileri, devlet ve hükümet başkanlarına “Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu gerçek durumu, yani ilerleme olduğunu ancak çözümün eşiğinde olunmadığını” anlattığını belirten gazete şu vurguyu yaptı:

“Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in önceki akşam, Eide’nin mülkiyette yüzde 90 anlaşmaya varıldığı söyleminin saçmalık olduğu açıklaması da tesadüf değildir. Hükümet çözüm istiyor ancak aşırılık ve aşırı beklenti oyununa girmeyecek mesajını vermek istiyor.”

Haberi iç sayfasında “Eide’yi Yerine Oturtuyor” başlığıyla detaylandıran gazeteye göre Anastasiadis muhataplarına “iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesindeki çözüme bağlı olduğunu, müzakerelerde yakınlaşmalar da zaman gerektiren sorunlar da olduğunu ancak çözümün ekonomik yönü, güvenlik ve anayasal ve de hukuki yorumlar ‘gölgesiz’ olursa 2016 içerisinde çözümü göz ardı etmediğini söylüyor. Halkın önüne reddedeceği, özellikle yabancı garantileri içeren bir çözüm planı koymayacağını” da ekliyor.

Gazete Eide’nin “kasıtlı” diye nitelediği “aşırılıklarının” tehlikelere gebe bir ortam yarattığından Anastasiadis’i ve hükümetini artık rahatsız ettiğini savundu, şöyle devam etti:

“Hükümet bu ortamın Türkiye yerine Başkan’a baskıya dönüşebileceğini değerlendiriyor. Dolayısıyla Eide’nin itibarı söz konusudur. Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı’na ve Komisyon’a Kıbrıs sorununun Aralık ayına kadar çözüleceğini ve referandumların en geç Mart’ta yapılacağını söylediğinden gerek AP gerek Komisyon düzeyinde düzmece bir görüntü yarattı. Şimdi de her şeyin hazır olduğu, geriye sadece özellikle mülkiyet tazminatları için para bulmak kaldığını söylüyor.”