Politis “Mısırlılar Gaz İçin Acele Ediyor... 2017’ye Kadar ‘Afrodit’ten Boru Hattı İstiyorlar” başlıklı haberinde Mısır Ulusal Doğalgaz Şirketi (“Egyptian Natural Gas Holding Company”/EGAS) Başkanı Halid Abdel Badi’nin “Daily News Agipt” isimli gazeteye yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre Halid Abdel Badi, “Afrodit”i Mısır kıyılarındaki tesislere bağlayacak denizaltı boru hattının en kısa zamanda kurulması ümidini dile getirdi. “İlk doğalgaz teslimatı 2017’de yapılabilir” diyen Badi EGAS’ın günde 700 milyon ayak küp (mcf) satın almak için Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (EYK) ve Noble Energy şirketi ile görüşmeler yaptığını anlattı.

Badi ENPPI’nin (“Petrol Mühendisliği ve İşlem Endüstrisi Mühendisliği”), 12’nci parseli ve “Afrodit” yatağını Mısır’a bağlayacak 400 kilometre uzunluğundaki denizaltı boru hattı için en uygun güzergâhın belirlenmesi için teknik ve mekanik incelemeler yaptığını söyledi.

Nisan ayı başlarında Güney Kıbrıs’ı ziyaret ederek EYK yetkilileriyle, imzaladıkları karşılıklı anlayış memorandumunun hayata geçirilmesi çerçevesinde, güzergâh belirlenmesi ve boru hattının döşenmesiyle ilgili teknik bilgi alışverişinde bulunduğunu da anlatan Badi “temaslarımız sürecek” dedi.

Abdel Badi, boru hattının döşenmesi maliyetini bir yandan Rum yönetimi ile Noble Energy şirketi, öte yandan da Mısır devleti ile iki yabancı şirket (British Gas ve Union Fenosa) üstleneceğini söyledi ancak şu ana kadar Rum tarafından edindiği bilgilerin, 12’nci parselin ruhsat sahibi konsorsiyumun (Noble Energy-Delek Drilling-Avner Oil) boru hattı yatırımına katılmak istemediği, doğalgazı yatak üzerinde yüzer tesise teslim etmek istediği yolunda olduğuna işaret etti.

Badi, Güney Kıbrıs kaynaklı bilgileri işaret ederek boru hattı inşaat maliyetinin Yap-İşlet-Devret usulüyle doğalgaz satın alımı sözleşmesine imza atacak şirketlerin oluşturacağı özel konsorsiyum tarafından üstlenilebileceğini de söyledi.

Gazete Mısırlı yetkilinin ne British Gas’ın (BG) Shell tarafından satın alınması prosedüründen ne de EYK ve Noble Energy’nin Mısır’a doğalgaz satışı müzakereleri tamamlandığında olabilecek değişikliklerden söz ettiğine dikkat çekti. Şu ana kadar BG ve Shell’in, Idku’da doğalgaz sıvılaştırma terminali işletme veya birkaç ay önce başlayan Güney Kıbrıs ve İsrail’den doğalgaz satın alımı müzakereleriyle ilgili niyetinin açıklanmadığına işaret etti.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de Politis’e, önümüzdeki dönemde 12’nci parseli Mısır’a bağlayacak ana boru hattının yönetimiyle ve diğer deniz altı ve kara altyapılarıyla ilgili Güney Kıbrıs ile Mısır’ın bir devletlerarası anlaşma imzalanacağını açıkladı.  Lakkotripis bu anlaşmanın Avrupa müktesebatının çok katı olduğu çevre koruma konularını da içereceğini ekledi.