Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, 26 Ağustos tarihinde enerji konularda anlaşma imzalayacağı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Gaz İçin Yeni Anlaşma… Lefkoşa ve Kahire’den Siyasi ve Ticari Öneme Sahip Hareket” başlıklarıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntısıyla aktardığı haberinde, güvenilir kaynaklara göre Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla’nın önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini ve bu çerçevede Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Güney Kıbrıs’tan Kahire’ye satılacak gazın değerlendirilmesiyle ilgili bir anlaşma imzalayacağını yazdı.

Bu anlaşmanın, iki hükümetin üzerinde çalıştığı üç devletlerarası anlaşmadan ilki ve enerji alanında önemli bir gelişme olduğuna işaret eden gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nden Mısır terminallerine ya da elektrik üretim istasyonlarına taşınacak gazın kullanımını somutlaştırdığını kaydetti.

Gazete bunun, ticari açıdan şirketlere, doğalgazın değerlendirilmesine yönelik bir ipotek olduğunu ve şirketlerin konuya müdahilliğini kolaylaştırdığını belirtti.

Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanması gerekecek bu anlaşmanın siyasi boyutuna da değinen gazete, doğalgazın değerlendirilmesine yönelik sürecin ilerlediğine işaret ederek bunun çok önemli kabul edildiğini vurguladı. Gazete üçüncü ülkelerle işbirliği yapılacağına dair açıklamaların hayata geçirilme yönünde ilerlediğini belirterek, bunun özellikle Türk tarafının uyarılarına rağmen gerçekleşmekte olduğuna dikkat çekti.

Anlaşmanın, doğalgazın, İsrail de dahil üçüncü kişilerin ısrar ettiği gibi borularla Türkiye’ye değil Mısır’a nakledilmesi konusunu gündeme getirdiğini belirten gazete, bu anlaşmanın, bölgedeki gelişmelerden dolayı zor bir dönemde, siyasi açıdan, Güney Kıbrıs’ın enerji planlamalarıyla ilgili her yöne mesajlar verdiğini yazdı.

Haberde planlamalara göre doğalgazın, 2020-2022 döneminde değerlendirilebileceği, satılabileceğinin beklendiği belirtildi.

Lakkotripis’in Mısırlı yetkiliyi üçüncü tur ruhsat ihalesi konusunda da bilgilendireceğini aktaran gazete ayrıca gündemde, ikili işbirlikleriyle ilgili diğer konuların da olduğunu kaydetti.

Gazete bunlara paralel olarak Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında sonbaharda zirve düzeyinde yeni bir üçlü işbirliği için hazırlıklarla ilgili görüşmelerin yapılmakta olduğunu belirtti.

Mısırlı Bakan El Molla’nın 25 Ağustos akşamı adaya geleceği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşeceği bilgisi yer alan haberde Kasulidis’in birkaç gün önce Kahire’ye giderek burada temaslarda bulunduğu da hatırlatıldı.