Mısır Hükümetinin, İsrail’den Mısır’a doğal gaz ihraç edilmesi konusunda devam etmekte olan bütün müzakereleri ve her türlü teması dün akşam durdurmaya karar verdiği ve Mısır Başbakanı’nın bu gelişme hakkında Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’i telefonda şahsen bilgilendirdiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, bu durumun sebebinin, uluslararası tahkimin, Mısır’ı ve Mısır’daki devlet şirketlerini, İsrail’e, Mısır’ın 2012 yılında İsrail’e doğal gazı kesmesinden ötürü 1,6 milyar dolar tazminat ödemeye mecbur etmesi olduğunu izah etti.

Başvurunun İsrail’deki Ulusal Elektrik Şirketi ve boru hattına sahip olan şirket tarafından yapıldığını yazan gazete, Mısır Başbakanının, ülkesinin bu tazminatı 6 hafta içerisinde ödeyeceğini söylediğini belirtti.

Gazeteye göre Mısır Başbakanı, uluslararası tahkimin kararını temyize götüreceklerini de ifade ederken, İsrail’den doğal gaz satın alınmasına ilişkin müzakerelerin ise durduğunu açıkladı.

Haberde, Noble-Delek şirketleri ile Mısır’daki devlet ve özel şirket ortaklıkları arasında 25 Kasım’da imzalanan karşılıklı anlayış memorandumunun akabinde, İsrail’den doğal gaz ihracatı yapılmasına ilişkin yoğun temaslar başladığı, bununla birlikte geçen yıl imzalanan bir memorandumla birlikte müzakerelerin boru hattına ilişkin olarak anlaşma aşamasında olduğu ifade edildi.

Öte yandan gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Mısır Başbakanının, hükümetin aldığı kararı açıklamasından hemen önce Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’i telefonla arayarak şahsen bilgilendirdiğini ve kendisine İsrail ile müzakerelerin sona ermesinin, hiçbir şekilde Güney Kıbrıs ile olan ilişkileri etkilemeyeceği konusunda malumat verdiğini aktardı.

Haberde, Mısır ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakerelerin ise normal biçimde devam ettiği ifade edildi.

GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN-MISIR ÜÇLÜ ENERJİ ZİRVESİ 9 ARALIK’TA ATİNA’DA

Alithia gazetesi ise manşetten yayımladığı haberinde, önümüzdeki Çarşamba günü Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında Atina’da gerçekleştirilecek olan ve bölgedeki enerji planlamaları ile enerji güvenliğiyle ilgili üçlü enerji zirvesinin, çok büyük öneme sahip olduğunu yazdı.

Bunun, Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli doğal gaz yatağının tespit edilmesinden sonra gerçekleştirilecek ilk enerji zirvesi olacağını yazan gazete, zirvenin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçtiğimiz günlerde Kıbrıs ve Yunanistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin “yankısında” gerçekleşeceğini belirtti.

Haberde, Amerika’nın bölgede enerji konusunda yaşanan gelişmelere olan ilgisini hiç saklamadığı da ifade edildi.

Üçlü zirveye uluslararası ilgi gösterilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, bunun Akdeniz’de diplomatik bir diyalog ve işbirliği girişiminden ibaret olduğunu yazdı.

Gazete, üç ülkenin enerji alanındaki işbirliğinin artmasının beklendiğini de ekledi.