Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Mısır’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Hussein Abdelkarim Tantawy Mubarak, “Kıbrıs gazını” ithal etme planlarında bir değişiklik olmadığını belirtti.

Planların, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde Zohr yatağındaki doğalgazın keşfinden önce programlandığı gibi ilerleyeceğini söyleyen Mubarak, 90 milyon nüfuslu Mısır’ın büyük bir pazara sahip olduğuna dikkat çekti.

İç kullanım için enerjiye ihtiyaç duyduklarını söyleyen Mubarak, ayrıca iki adet doğalgaz sıvılaştırma tesislerinin bulunduğunu hatırlattı.

Bunların inşası için büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Mubarak, bu nedenle Rum muhataplarıyla anlaşmaları ve önerilerine bağlı olduklarını vurgulayarak, gerek iç pazar, gerekse yeniden ihracat için Kıbrıs doğalgazı ithal etmeyi istediklerini belirtti.

Atina’da 9 Aralık tarihinde Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs arasındaki 3’lü liderler zirvesinin hedeflerinin ne olduğu sorusuna karşılık verdiği yanıtta, Mubarak, 3’lü işbirliğinin uluslararası-bölgesel meseleler ve bölgedeki tehditlerle ilgili istişarelerin yapılacağı bir forum olduğunu söyledi.

Liderlerin terör, Ortadoğu’da barış süreci, Kıbrıs sorunu, Akdeniz’de hidrokarbonların keşfi gibi konularda tezlerini koordine edeceğini anlatan Mubarak, insan kaçakçılığı, mülteci sorunu ve ekonomiyle ilgili konuların da ele alınmasının beklendiğini kaydetti.

Mubarak, önceki iki toplantıda liderlerin üzerinde anlaşmaya vardıklarının hayata geçirilip geçirilmediğiyle ilgili bir başka soruya karşılık, “İlerleme var” diyerek, turizm ve ekonomi alanında atılan adımlardan örnekler verdi.

3’lü işbirliğinin, Ürdün, Lübnan ya da İsrail gibi diğer ülkelerin katılımıyla 4’lü ya da 5’li şekilde genişletilmesi perspektifiyle ilgili bir soru üzerine ise Mubarak, genişletilme perspektifinin olduğunu, ancak bunun diğer ülkelerin de arzularına bağlı olduğunu söyledi.

Ürdün’ün, 3’lü mekanizmaya katılma olasılığını incelediği, ancak nihai bir karar almadığı bilgisini de veren Mubarak, bu konunun büyük ihtimalle Atina’daki üçlü zirvede görüşüleceğini belirtti.

DOĞALGAZ KOŞULLARI DEĞİŞTİRECEK BİR FAKTÖR OLABİLİR

Öte yandan Fileleftheros gazetesine konuşan İsrail’in Güney Kıbrıs yeni Büyükelçisi Yael Ravia Zadak, hidrokarbonların keşfiyle yeni bir işbirliği geliştirme perspektifi yaratıldığına dikkat çekti.

Bu olayın, iki ülkenin ortak ilkeleriyle birlikte ilişkilerde yeni bir ufuk açtığından söz eden Zadak, “İsrail’in pozisyonu nettir: Kıbrıs’la işbirliği yaparak, bilgi alışverişinde bulunarak ve birlikte çalışarak doğalgaz alanında daha iyi sonuçlar elde edeceğiz” dedi.

Doğalgazın sadece ekonomi değil, siyasi ve politik açıdan da koşullarda değişiklik yaratacak bir faktör olabileceği değerlendirmesinde bulunan Zadak, doğalgazın, günün sonunda herkesin istediği bölgedeki istikrarın istikametine katkıda bulunacağı görüşünü de dile getirdi.

Her iki Münhasır Ekonomik Bölgeye yayılan yataklarından birlikte istifade edilmesi konusunda yürütülen müzakerelerde bir gelişme olup olmadığı sorusuna karşılık verdiği yanıtta Zadak ise, yakın zamanda bu konuda bir görüşmenin daha yapıldığını belirterek, sonuçları görebilmek için sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.