Simerini gazetesine göre Mitsotakis, Güney Kıbrıs ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu.

“Kıbrıs’ta, tarihi ve milli yolumuza sabit bir şekilde bağlı Helenizm’in büyük ve dinamik bir parçası yaşıyor ve ilerliyor” diyen Mitsotakis, “Kıbrıs’ın topraklarının üçüncü bir ülke tarafından yasadışı olarak işgal ve istila edildiğini” savundu.

Ziyaretinin sebeplerinden birinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam etmekte olan yeni çabanın perspektifleri ve sürçle ilgili bilgiler almak olduğunu söyleyen Mitsotakis, bu konuyu siyasi liderliğin tamamıyla konuşmaktan mutluluk duyacağını da belirtti.

Görüşmelerdeki olumlu dinamiğe de değinerek, bunun korunması ve arzulanan çözümü getirmesi umudunu dile getiren Mitsotakis, bu noktada Türkiye’ye büyük sorumluluk düştüğünü ileri sürdü.

Kıbrıs sorununun çözümünü nasıl anladığı konusunda ise Mitsotakis, “Kıbrıs ve Yunanistan’da kimse sırf çözüm olsun diye bir çözüm için mücadele etmiyor” diyerek, çözümün “yasadışı işgalin adaletsizliklerini iyileştirmesi”, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin, federal bir devlette barış içerisinde birlikte yaşamasını sağlaması gerektiğinden söz etti.

Mitsotakis, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın, bulanık ve stratejik olarak hassas bir bölge olan Doğu Akdeniz’de paha biçilmez bir istikrar ve güvenlik faktörü olacağını vurguladı.

Yunanistan’ın çözüm için nasıl katkıda bulunabileceğinin sorulması üzerine ise Mitsotakis, “Yunanistan, Kıbrıs Helenizm’inin adaletsizlik ve kışkırtmaları göğüsleme, sorunları çözüme ve gelecekte var olma çabasında kardeş, danışman ve destekleyici olarak her an Kıbrıs’ın emrine amadedir” dedi.

Kararlar ve icraatların Güney Kıbrıs’a ait olduğunu, kendilerinin aktif olarak yanlarında bulunduğunu söyleyen Mitsotakis, garantör bir güç olarak kendilerine düşen noktada ise, birleşmiş Avrupai bir Kıbrıs’ın ne garantiler, ne de üçüncülerin müdahale hakkına ihtiyacı olduğunu savunduklarını belirtti.

Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizin ardından uyguladığı memorandumdan çıkmasının beklendiği konusunda da yorumlarda bulunan Mitsotakis, Güney Kıbrıs’ın bu konuda etkili ve sıkı bir şekilde çalıştığını belirterek, Güney Kıbrıs’ın kendilerine örnek olması gerektiğini belirtti.