Mobil iletişimin birleştirilmesinde tıkanıklık yaşandığı ve Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum dengi Andreas Mavroyannis’in bugün Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile görüşerek, bu tıkanıklığı açmaya çalışacağı ileri sürüldü.

Fileleftheros haberi “Kıbrıs Dışında Sinyal Arıyorlar... Mobil İletişimin Üçüncü Ülkeler Üzerinden Birleştirilmesi... Müzakereciler Bugün Konuyu Yeniden Açıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Rum Başsavcılığı’nın gerek Rum Yönetimi’ne, gerekse Rum GSM şirketlerine, mobil iletişimin birleştirilebilmesi için yapılacak herhangi bir direkt anlaşmanın ciddi hukuki sorunlara yol açacağı uyarısında bulunarak, Türkiye’de de faaliyet gösteren üçüncü (yabancı) şirketlerle anlaşma yapılması gerektiği yönünde görüş verdiği iddia eildi.

“Ekim Oldu Daha Bir Telefon Görüşmesi Bile Yok... Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümranlığının Tamamında Mobil İletişimin İşletilmesinde Engel Çok” başlığıyla haberi iç sayfasında detaylandıran gazetenin haberi şöyle devam etti:

“Yabancı şirketlerle yapılacak anlaşmalarla, işgal bölgelerinde faaliyet gösteren Türk şirketleriyle işbirliği konusunda ortaya çıkacak hukuki meseleler aşılacak. Öğrendiğimize göre özel bir Kıbrıs GSM şirketi (Primetel)  halen Türkiye’de de faaliyet gösteren İspanyol GSM şirketi Telefonica ile anlaşma yaptı. Bu da Kıbrıs’ın tamamında ve Türkiye’de sinyal yayılmasına olanak tanıyor.

Türk şirketinin işgal bölgelerinde faaliyet gösteren yan kuruluşlarının da kısa süre önce uluslararası telekomünikasyon şirketiyle anlaşma yaptığı öğrenildi. Zorluk ve sorunların aşılması olanağı olmasına karşın mobil iletişim meselesinin tıkandığı; Türk tarafının, bu Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) aracılığıyla siyasi avantajlar elde etmeye çalıştığı aşikardır. KEVE, bu GYÖ’nün geçen haziran itibarıyla hayata geçirileceğini açıklamıştı ancak mesele çekmecede kaldı. Mobil iletişimle birlikte anlaşmaya varılan elektrik konusu ise ilerliyor.”

Politis haberi “Şirketleri Çağırıyorlar... Müzakereciler Bugün GSM Servis Sağlayıcılarıyla Görüşüyor” başlığıyla aktardı.

Alithia “Telefonlar... Müzakereciler Şirketlerle Görüşüyor” başlığını attı.