AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Federica Mogherini ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’a gideceği haber verildi.

Politis “Anastasiadis-Netanyahu-Mogherini Kritik Üçlü Görüşmesi... Kıbrıs Gelecek Hafta Uluslararası Gelişmelerin Merkezinde” başlığıyla manşete çektiği haberinde Mogherini ve Netanyahu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in inisiyatifi ile önümüzdeki Cumartesi günü Güney’e gideceğini yazdı.

AB Yüksek Komiseri Mogherini’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de görüşebileceği belirtilirken, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, ikili ilişkilerin de ele alınacağı Güney Kıbrıs ziyaretinde bakanlardan oluşan bir heyetin eşlik edeceği vurgulandı.

Mogherini’nin ziyaretinin sadece, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsrail-Filistin Yönetimi arasında diyalog inisiyatifi ile ilgili olmadığını AB’nin Kıbrıs sorununa daha ileri katılımıyla ilgili gelişmelerle de bağlantılı olduğu vurgulanan haberde özetle şu bilgilere yer verildi:

“Kıbrıs’ta 4 saat kalacak olan Mogherini, Başkan Anastasiadis dışında –üst düzeyli bir diplomatik kaynağın gazetemize söylediğine göre- Kıbrıs Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı ile de görüşecek,  görüşme yeri de muhtemelen Ledra Palace olacak.

Mogherini, Akıncı ile görüşmesi halinde (görüşme gündeminde netleşmiş değil) her iki liderle gündeminde yer alan ve güvenlik konularına yoğunlaşan konuları teferruatıyla görüşecek. Garantiler ve AB’nin Kıbrıs sorununun bu hassas aşamasında oynayabileceği rol konusunda liderlerin nabzını tutacak. 

İyi bilgili kaynaklar Mogherini’nin tek başına olmayacağını, İsrail’de hükümetin kurmasının ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretine çıkacak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da Cumartesi günü Kıbrıs’a geleceğini söylüyor. Netanyahu -Anastasiadis’in İsrail ziyaretinin ardından aldığı, Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Avrupa Parlamentosu’na ortak katılması/ konuşma yapması inisiyatifi çerçevesi çerçevesinde- Mogherini ve Başkan Anastasiadis ile dolaylı görüşmeler yapacak.

İSRAİL’DEN TÜRKİYE’YE KUZEY BORU HATTI

Netanyahu’ya bazı bakanlar da eşlik edecek. Netanyahu’nun Kıbrıs ziyareti Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji alanında planladığı hareketlerde gelişmeler de yaratacak. İyi bilgili kaynaklara göre Netanyahu, Leviathan’ın ve İsrail MEB’indeki doğal gaz yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili final projelerle geliyor.

Anastasiadis ve Netanyahu’nun, Afrodit gazının Mısır’daki terminallere aktarılması ışığı altında iki MEB sınırını ilgilendiren teknik konuları, doğal gaz boru hatlarının gelecekteki güzergahı, v.b. meseleleri masaya yatıracağı söyleniyor.

İyi bilgili kaynaklara göre Anastaiadis ve Netanyahu’nun gündeminde, Kıbrıs sorununun önümüzdeki dönemde çözülmesi ve İsrail Parlamentosu’nun Netanyahu’ya koyduğu engellerin aşılması şartıyla, Kıbrıs’ın enerji kavşağı olacağı İsrail’den Türkiye’ye kuzey boru hattı güzergahı da olacak.”