Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’ya ait, Larnaka’ya bağlı “Dromolaksia” (Mormenekşe) köyünde bulunan arazinin, önce bir işadamı, ardından da Rum Telekomünikasyon Dairesi’ne (CYTA) yasadışı şekilde satışıyla ilgili davada, Rum Hükümeti’nin de yasa dışılık yaptığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, dava kapsamında suçlarını kabul eden iki KİP (Rum İstihbarat Teşkilatı) memurundan Lefteris Muskos’un avukatı Andros Pelekanos’un, dünkü oturumda, arazinin satışıyla ilgili ilk yasadışı faaliyeti Rum Hükümeti’nin yaptığını söylediğini yazdı.

Habere göre Pelekanos, mahkemeye, dönemin İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis’in, Rum Bakanlar Kurulu’na, söz konusu arazinin satışının-devrinin onaylanması için, elinde başka bir daire tarafından hazırlanmış olan bir belge ile öneride bulunduğunu ve söz konusu belgede, Mustafa’nın, Mormenekşe’deki (Limnia) bir Rum evinde kaldığının belirtildiği beyanında bulundu.

Pelekanos, bunun yasa dışı olduğunu, zira Bakanlar Kurulu’nun 2004’te aldığı bir karara göre, KKTC’deki Rum evlerinde ikamet eden Kıbrıslı Türklerin, güneydeki mallarını satmasının yasaklandığını anımsattı.

Silikiotis’in, Bakanlar Kurulu’na, bahsi geçen arazinin istimlak edilmesi için de öneride bulunduğunu, ancak kendisinden hiç ifade alınmadığını belirten Pelekanos, ayrıca diğer bakanlardan da bu öneriyi neden kabul ettiklerine dair izahat istenmediğini ifade etti.

Habere göre İddia Makamı da, başka kişilerin de yargılanabileceğini, ancak delil yetersizliğinden ötürü bunun mümkün olmadığını belirtti.

Gazete, mahkemenin, iki KİP memurunun 14 Ocak’a kadar tutuklu kalmasına hükmettiğini yazdı.