Derinya’da 1996 yılında meydana gelen sınır delme olaylarında hayatını kaybeden Kıbrıslı Rumlar Tasos İsaak ve Solomos Solomu’nun 21’inci ölüm yıldönümü nedeniyle, “İsaak ve Solomu Anı İnisiyatifi” tarafından her yıl olduğu bu yıl da, etkinlikler düzenleniyor.

Rum motosikletlilerin yarın Derinya barikatında sona erecek geleneksel sürüşlerine, bugün Baf’tan başlayacaklarını yazan Fileleftheros gazetesi, motosikletlilerin ara bölge boyunca “Limnidi” (Yeşilırmak) sınır kapısı, “Astromerit” (Bostancı), “Agios Demetios-Ay. Demet” (Metehan), Ledra Palace ve Ledra Caddesi, Yunan askeri mezarlığı, Rum merkezi cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarları ile Derinya barikatından geçeceklerini kaydetti.

“İsaak ile Solomu Anı İnisiyatifi’nin”, motosikletlilerin sınır kapılarında sembolik kapatma eylemleri yapacaklarını belirttiğini yazan gazete, bilgilendirici broşürler dağıtılacağını da ifade etti.

MOTOSİKLETLİLER MAMMARİ KÖYÜNDE TOPLANACAK

Motosikletlilerin bu akşam Mammari köyünde geceleyeceğini ve burada bir anma etkinliği düzenleneceğini de belirten gazete, motosikletlilerin Pazar günü de sürüş gerçekleştireceklerini ve bunun Rum kesimindeki çeşitli noktalardan başlayıp, İsaak ve Solomu için dua okutulacak olan Paralimni mezarlığında son bulacağını ifade etti.

Gazete, dua okutulmasının ardından, motosikletlilerin, İsaak ile Solomu’nun hayatlarını kaybettiği yer olan Derinya barikatına yöneleceklerini ve buraya çelenk bırakacaklarını kaydetti.

Öte yandan gazete “İsaak ve Solomu Anı İnisiyatifi’nin”, motosikletlilerin Paralimni mezarlığında bulunmaları sırasında herhangi bir slogan atılmayacağını, çünkü partisel veya başka türlü ayrımların, İsaak ile Solomu’ya hürmet gösterilmesinde yeri olmadığını belirttiğini de ekledi.