Rum muhalefet partileri, Türkiye’nin ilerleme raporu ve Türkiye’nin sözde “FIR hattı ihlalleri” iddiasına karşılık KKTC’nin BM’ye sunduğu belge nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i ve hükümetini eleştirdiği haber verildi.

Alithia “İlerleme Raporu ve Kıbrıs Türk Belgesi Hükümete Eleştirilere Bahane Oldu” başlıklı haberinde AKEL’in Türkiye’nin ilerleme raporunu konu aldığı açıklamasında tonu düşük tutarak “rapordaki, gerçekleri yansıtmayan ifadelerin ve eklerin iyileştirilmesini” istediğini yazdı.

Habere göre AKEL “Türkiye’nin ilerleme raporundaki Kıbrıs müzakere prosedürünü destekleme çağrısının, somutlaştırılarak tamamen Türkiye’ye hitap etmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

DİKO Raporda Türkiye’ye, ülke içindeki durum ve Kürtlere karşı tavrıyla ilgili eleştiriler yapılırken Kıbrıs sorununda, “çözüm için baskı göreceğine” kutlama aldığı, Kıbrıs sorununu başka konulardaki baskıları göğüsleme aracı olarak kullandığı ve bundan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, DİSİ ve AKEL’in sorumlu olduğu görüşünü ortaya koydu. 
EDEK KKTC’nin, Türkiye tarafından BM’ye sunulan belgesinde yer alan tutumun, Kıbrıs Türk tarafının ve dolayısıyla Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili değişmez tezlerini yeniden ortaya koyduğu görüşünü belirtti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, KKTC’nin BM’ye sunulan belgesinin,  “doğrudan müzakerelerin iyi gittiği ve 2016 sonunda Kıbrıs sorununa nihai çözüm bulunacağı beklentisi içerisinde olanların ayağını yere indirdiği görüşünü belirterek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı ana meselesinde Türk uzlaşmazlığı henüz aşılmamış görünüyor” ifadesine yer verdi.

Vatandaşlar İttifakı, Türkiye üyelik sürecinin Avrupa Parlamentosu’nda görüşülmesinin “Anastasiadis hükümeti döneminde Kıbrıs sorununun AB içerisinde ne kadar erozyona uğradığının göstergesi olduğunu belirterek “Anastasiadis hükümetinin yabancı yetkililerin sahte devleti ziyaretlerine ve Akıncı’nın Davos’ta bulunmasına müsamaha göstermesinden sonra bütün bunlar maalesef beklenen şeylerdi” ifadesini kullandı.

Simerini “Raporla  ‘Teşhir’… Muhalefet Partilerinin İlerleme Rapor Taslağıyla İlgili Eleştirileri Devam Ediyor” başlığını kullandı.