Fileleftheros gazetesi, “Yoldan Sapmanın Önlenmesi İçin Hareketler – Yönetime Geri Dönüş, Mülkiyet Donduruluyor, Toprak İçin Hazırlanıyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’nin müzakerelerin gidişatında herhangi bir aksaklık çıkmasını önlemek amacıyla mülkiyet başlığının müzakeresinin dondurulmasını öngördüklerini iddia etti.

Gazete, bu başlıktaki en büyük anlaşmazlığın “kullanıcı terimi ve hakları” konusunun olduğunu, ayrıca Avrupa Mahkemesine başvuru hakkı ve kullanıcıların kategorileri konularının da açıkta kalan konular olduğunu öne sürdü.

Bu sebepten ötürü müzakerelerde yeniden Yönetim başlığına dönülmesi ve uzlaşmazlık olan konularda görüş birliği sağlanması için çalışılmasının düşünüldüğünü iddia eden gazete, bunun hemen ardından da toprak başlığının açılmasının planlandığını savundu.

Gazete haberinin devamında, yönetim başlığına değinerek, “kurumların (meclis, senato, yerel parlamentolar) oluşumu ve karar alma sürecinde uzlaşı olduğunu, ayrı çoğunluklar sürecinin benimsenmesi sebebiyle ise, merkez devletin Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin esiri olacağını ve  fonksiyonel bir model olmadığı” iddialarında bulundu.

“Mecliste benimsenen yasaların Senatoda bloke edilebileceğini ve her oluşturucu devletçiğin kendi meclisi olacağını” öne süren gazete, merkezi federal düzeyde ise “Meclis ve Senato’nun faaliyette olacağını” yazdı.

Habere göre, Mecliste, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin sayıyı en az yüzde 25 olacak ve normal yasaların oylamasında bütün vekillerin katılımıyla basit oylama gerçekleştirilirken, geri kalan yasalar için ayrı oylamalar yapılacak.

Senatoda ise dağılım yüzde 50-50 olacak ve oylamalar ayır ayrı yapılacak.

Kıbrıs Türk tarafının, anayasaya ilişkin onayın oluşturucu devletçiklerin meclisleri tarafından yapılmasını istediğini ancak Kıbrıs Rum tarafının bunu reddettiğini iddia eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlık talebinin de bir diğer uzlaşmazlık unsuru olduğunu ancak al-ver sürecinde aşılabileceğinin düşünüldüğünü öne sürdü.

NULAND’IN ÇOLAK’I ZİYARETİ RAHATSIZLIK YASATTI

Gazete bir diğer haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Victoria Nuland’ın KKTC’de Dışişleri Bakanı Emine Çolak’la da görüşmesinin Rum hükümetinde rahatsızlık yarattığını yazdı.

Gazete, Nuland’ın Çolak’ı ziyaretinin Rum hükümeti tarafından Washington’da şikayet edileceğini aktardı.

“TAZMİNATLAR TAKSİTLE ÖDENECEK” İDDİASI

Simerini gazetesi, “Tazminatlar Taksitle” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında tazminatlar için gerekli olacak fonun nereden bulunacağının son dönemde gündemde olduğunu, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise tazminatlar konusunun taksitlerle çözülebileceği yönünde ikna çabalarına başladığını iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Eide’nin, mülkiyet sorununun çözümü çerçevesinde verilecek her türlü tazminatın bir seferde değil taksitlerle zamana yayılarak verilmesi gerektiği yönünde ikna çabalarına başladığını yazdı.

Habere göre Eide, tazminatın sadece yüzde 10’luk kısmının bir seferde verilirken, geriye kalan kısmının ise tahviller aracılığıyla zamana yayılmasını öneriyor.

Eide, bu tezini desteklemek için ise “tazimatlarla birden bire adaya bu kadar çok paranın girmesinin gerek taşınmaz fiyatları gerekse enflasyona olumsuz etkilerinin olacağı” görüşünü dile getiriyor.

Gazete, liderlerin ve müzakerecilerin görüşmelerinden ortaya çıkan sonucun, ihtiyaç duyulacak paranın büyük bir kısmının, mülkiyet hakkı Taşınmaz Mal Komitesi’ne geçecek olan, kimsenin istemediği taşınmazların değerlendirilmesinden elde edilmesinin öngörüldüğünü iddia etti.

Kimsenin talep etmeyeceği taşınmazların Komiteye devredilmesi ve komitenin bu taşınmazları nakde dönüştürerek tazminatları ödemesi düşüncesi olduğunu belirten gazete, dünyada ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde diğer ülkelerin tazminatlar için ekonomik yardım vereceklerini düşünmenin gerçekçi olmadığı yorumunda da bulundu.

Kathimerini gazetesi ise, diğer gazetelerin aksine mülkiyet konusundaki müzakerelerin “çok ileri aşamada olduğunu ve Ekim ayının sonuna kadar sonuca ulaşılabileceğini” iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırdığı haberinde, “ilk mal sahibi ve bugünkü kullanıcının haklarının belirlenmesi sorununun da özde çözüldüğünü ve geriye, bir kriterler kataloğu çerçevesinde bütünlüklü sunumunun kaldığını” öne sürdü.

Gazete, “görüşülmesinde son aşamaya gelinen yerleşikler (TC kökenliler) konusuna da, Kıbrıs Rum tarafının tezinin onaylanmasıyla çözüm bulunmasının beklendiğini” iddia ederken yönetim ve güç paylaşımı konusunda da çok ileri aşamada olunduğunu savundu.