Anastasiadis’in bu toplantıda iç cepheden gelen tepkileri aşmayı umduğu ancak toplantı tarihi açıklanmış olmasına karşın “ateşkes belirtisi” olmadığını çünkü partilerin, tarafların müzakere masasına koyduğu belgelerin kendilerine verilmesini talep ettikleri bildirildi.

Simerini “Değerlendirmek İçin Bilgilendiriliyorlar... Ulusal Konsey’in 8 Eylül’deki Toplantısı Mülkiyet Odaklı” başlıklı haberinde, mülkiyet konusunun gündemdeki yerini koruduğunu ve bazı partilerin bu konuda Anastasiadis’i eleştirmeye devam ettiğini yazdı.

Konsey toplantısının elektrikli bir havada geçmesinin beklendiğine vurgu yapan gazete, buna gerekçe olarak Vatandaşlar İttifakı’nın, masaya konulan bütün belgelerin konsey katılımcılarına verilmesini şimdiden talep etmesini gösterdi.

“TÜRK TARAFININ ELİNDE OLDUĞUNA GÖRE GİZLİ DEĞİL”

Gazete Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin ilk tepkisinin Vatandaşlar İttifakı’yla aynı frekansta olduğuna vurgu yaptı.

Habere göre, hareket, Anastasiadis’ten, müzakere masasına konulan bütün belge ve önerileri kendilerine vermesini talep ederek “Türk tarafının da elinde olduğuna göre gizli değil. Ancak bu şekilde gerçeği öğrenebilir ve milli davamızda görünen trajik tehlikeleri önleyeceğimiz teklif ve önerilerimizi bu şekilde yapabiliriz” görüşünü ortaya koydu.

Anastasiadis’in, 8 Eylül’deki toplantıyı çok kısa tutmayı planladığına işaret eden hareketin, Anastasiadis’in bilgilendirmeyi Ağustos bitmeden yapma sözü vermesine karşın bu sözünü tutmadığına ve geç kaldığına işaret etti.

Gazete, “Bilgilendirmenin başkan yerine basın tarafından yapılması mümkün değil. Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunu, vatandaşları ve liderliği bilgilendirirken,Anastaiadis’in tatil nedeniyle halka aynı şekilde bilgi vermemesi uygunsuzdur” değerlendirmesinde bulundu.

“MAL SAHİBİNİN ÖNCELİĞİNİN GÜVENCE ALTINA ALINMASI HAYATİ ÖNEME SAHİP”

Gazete, AKEL’in ise son dönemde mülkiyetle ilgili açıklamalarında tarafsızlığını koruduğunu ve kişisel mülkiyet hakkıyla ilgili açıklamayı, Talat-Hristofyas yakınlaşmalarının teyidi olarak yorumladığını yazdı.

Habere göre, AKEL Polit Büro üyesi ve eski Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, mülkiyetle ilgili kaygıları gereksiz mi bulduğu sorusuna karşılık bunun zor ve zaman geçtiği için karmaşıklaşan bir mesele olduğundan zor müzakereler olacağını söyledi.

“Biz tezlerimizde tutarlı olmalıyız. Hatırlatırım, Kıbrıs Rum tarafının ezeli tezi, yasal mal sahiplerinin öncelikli, mülkiyet görüşmelerinde ilk söz hakkına sahip olması gerektiğidir. Ancak öte yandan, zamanın geçmesiyle birçok başka tali gelişmeyle olduğunu ve bunları müzakere masasında göğüslememiz gerektiğini bilmeliyiz.

Stefanu, şöyle devam etti:

“Biz mal sahibinin öncelikli olduğu, uzlaşılan çerçevede olanların uygulanması, yani uzlaşılan tedavilerle ilgili kriterlerin belirlenmesi, mülklerin kategorilere ayrılması gerektiği teziyle gitmeli ve müzakere masasında nasıl gelişeceğine bakmamız gerekir. Ancak tekrar ediyorum, yasal mal sahiplerinin önceliğe sahip olmalarının güvence altına alınması bizim açımızdan hayati öneme sahiptir.”

Fileleftheros haberi “Mülkiyet Partilerin Aleni Tepkisini Çekiyor... AKEL Talat-Hristofyas Görüş Birliğinin Benimsenmesini Kutladı” başlığıyla aktardı.