Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının Mülkiyet tazminatları konusunda görüş ayrılığı içerisinde olduğu, Kıbrıs Türk tarafının,  malların 1974 dönemindeki değeri, Rum tarafının ise bugünkü değeri üzerinden hesaplanmasını istediği haber verildi.

Fileleftheros “Mülkiyet, Uzman Seviyedeki Çözücüler İçin Muamma….Tazminat Meblağını Belirleyecek Anahtar Toprak Düzenlemesi” başlıklı haberinde, mülkiyette ödenmesi gerekecek tazminat miktarının 25 milyar Euro olacağı tahminini ve tazminat miktarının, daha çok toprağın Rum idaresine verilmesiyle azaltılabileceğine dair Rum tezini hatırlattıktan sonra, tarafların konuyla ilgili görüşlerine yer verdi.

Habere göre Rum tarafı, tazminat hesaplamasının malların bugünkü değerine göre yapılmasında ısrar ediyor. Ayrıca KKTC’de kurulan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dimopulos davasında hukuki çare imkanı olarak tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) değerlendirmelerini de kabul etmiyor.

Haberde Kıbrıs Türk tarafının, tazminatların malların bugünkü değeri üzerinden hesaplanmasını kabul etmeyip 1974 değeri ve enflasyon üzerinden hesaplanmasını istediği kaydedildi.

Gazete Rum Tapu Dairesi’nden Kostas Apostolidis’in yaptığı bugün KKTC sınırları içerisinde bulunan eski Rum malları ile Güney’de kalan Türk mallarının toplam alanları, 1974’teki ve bugünkü değerleriyle ilgili araştırmanın, bu haberde temel alınan- sonucunu da aktardı.

GÜNEY’DEKİ TÜRK VE KUZEY’DEKİ RUM MALLARI, BUGÜNKÜ VE 1974 DEĞERLERİ

Buna göre KKTC’deki toplam Rum malı alanı “1 milyon 463 bin 382 dönüm”. Bu malların 1974’teki değeri 3 milyar 235 milyon Euro, bugünkü değeri ise 46 milyar 184 milyon Euro. Rum tarafında kalan Türk mallarının toplam alanı “413 bin 177 dönüm”. Malların 1974’teki değeri 153 milyon Euro, bugünkü değeri de 5 milyar 299 milyon Euro.

Rum tarafının, tazminat formülünün net, basit ve asgari adalet duygusunu tatmin edecek şekilde olması ve tazminatların zamana yayılmayıp, mümkünse derhal ödenmesini istediğini belirten gazete Rum tarafının ayrıca, mülkü için tazminatı tercih edecek mal sahiplerine muteber ve etkin şekilde verilebilmesi için tazminat paralarının federal hükümetin elinde olmasını istediğini kaydetti.