Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kurduğu “Uluslararası İş Danışma Konseyi (International Presidential  Businnes Advisory Council/ IPBAC)”, 1982 Lübnan savaşında yıkım yaşanan Beyrut’un yeniden imarında, mülklerin statüsü konusunda ortaya çıkan sorunların çözümünde izlenen modeli Kıbrıs’taki mülkiyet konusu için önerdi.

Haftalık Kathimerini; “Mülkiyete Beyrut Modeli Çözüm” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun Mülkiyet başlığında çıkış yolu arayışları çerçevesinde geçen Pazartesi günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve bakanlarının, IPBAC ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre, IPBAC, Anastasiadis’le Mayıs 2016’da yapacağı bir sonraki görüşmede de Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuyla ilgili kapsamlı bir çalışma da sunacak. IPBAC üyelerinden Lübnan Maliye eski Bakanı Naser Saidi, dün Anastasiadis’e Beyrut modeli önerisini, incelemek üzere sundu.

Edindiği bilgilere dayanarak Rum yönetiminin, Beyrut modelinin, bir mülkün hem sahibi hem de kullanıcısı tarafından talep edilmesinden kaynaklanacak sorunların ve tazminat ödemeleriyle ilgili sorunların mülkün değer perspektifini engellemeyecek şekilde aşılması için Kıbrıs’ta da benimsenebileceğine hükmettiğine işaret eden gazete, özetle şu detayları aktardı:

“Beyrut’ta uygulanan model kapsamında önce şirketler kuruldu. Bu şirketler bir mülkün/binanın değer tespitinden sonra mal sahibine ve/veya mirasçılarına mülkte sahip oldukları mülkiyet oranına göre hisse verdi. Daha sonra söz konusu konutun inşaat / yeniden imar veya başka türlü değerlendirme çalışmalarını üstlenen yatırımcılar, mülkün veya binanın değeri ile yeniden imar maliyetini karşılaştırdı.

Yabancılardan çözümün için fazla bir finansman sağlamasının beklenmemesi gerektiği görüşünden hareketle Danışma Konseyi üyeleri, Pazartesi günkü görüşmede, Beyrut önerisi dışında, genelde Kıbrıs sorununun çözümünün finansmanı, özelde de mülkiyette ve /veya mülklerin inkişafında tazminat ödemeleri için ortaya çıkacak finans ihtiyacının karşılanması için yeni fikirler aranması gerektiğine işaret etti.”

Anastasiadis’in, Kıbrıs’ta yeni bir ekonomik model oluşturulması için kurduğu IPBAC’da Naser Saidi dışında, Shelly Porges, Econmist Dergisi Yayın Danışmanı John Andrews, Amerikalı Büyükelçi Miriam Sapiro, Jonathan Ortmans ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yönetim kurulu üyesi ve CEO’su olduğu Dünya Ekonomik Forumu’ndan Roberto Bocca yer alıyor.