Fileleftheros “Desteyi Yeniden Karıyorlar… Mülkiyette ‘Çakılıp Kaldılar’, Toprak ve Güvenliğe Dönüş Çabası” başlığıyla manşete çektiği haberinde, “Mülkiyet” başlığını kolaylaştıracağı düşüncesiyle “Toprak” başlığının görüşülmesini isteyen Rum tarafının, aynı zamanda bir uluslararası konferans düzenlenmeden önce Güvenlik-Garantiler  konusunun da müzakere edilmesini faydalı bulduğunu yazdı.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in önümüzdeki aylarda bir görüşme programı oluşturulması için açık kalan konuları  not etme görevini üstlendiğine dikkat çeke gazete, bunun, müzakerelerin “Mülkiyet” başlığına çakılıp kaldığı bir dönemde “Toprak” ve “Güvenlik” başlıklarının görüşülmesi yolunu açmakta olduğuna işaret etti.

ANASTASİADİS, ÖZEL BÖLGELER OLUŞTURULMASININ MÜZAKERESİNİ İSTİYOR

Gazete, özetle şunları yazdı:

“Kıbrıs  Rum tarafı, yakınlaşma olmayan ‘Mülkiyet’i kolaylaştırması için ‘Toprak’ başlığının şimdiden görüşülmesi gerektiğine inanıyor. Güvenlik konularının da, uluslararası konferans çağrılmadan önce  görüşülmesini faydalı görüyor.  Başkan Anastasiadis, özel bölgeler oluşturulması konusunun da müzakere edilmesini istiyor.

Dün saatler süren görüşmenin büyük bölümü Akıncı, Anastaiadis, Nami, Mavroyanis, Eide ve Buttenheim arasında geçti. Müzakere süreci gözden geçirildiğinde,  dönüşümlü başkanlık gibi birçok açık konu kaldığı saptandı. ‘Mülkiyet’ de ele alındı ve anlaşmazlıklar varlığını koruduğu için mesele müzakerecilere havale edildi.”

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Akıncı ve Anastasiadis’e  geçen Salı günü Atina’da Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la yaptığı görüşme hakkında bilgi verdiğini; 15 Ocak’ta da BM Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve iyi niyet misyonuyla ilgili bilgi vereceğini yazdı.

“HER ŞEY ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ TEZLERE DEĞİL İLKELERE DAYANMALI”

Habere göre, Anastasiadis’e Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazeteciler tarafından, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dile getirdiği nüfus ve mülk çoğunluğu  konusundaki anlaşmazlığın aşılma olanağı olup olmadığı soruldu. “Her şey  önceden belirlenmiş tezlere değil ilkelere dayanmalı” diyen Anastasiadis, şunları ekledi:

“Dolayısıyla, toplumlardan birinin, sadece kendini ilgilendiren meseleyi diğerine dayattığı ve ötekinin endişelerini görmezden geldiği gibi bir görüntü oluşmasın diye dikkatler de buna odaklanıyor.”

Politis haberi, “Tüm Konular Yeniden… ‘Mülkiyet’in Ötesinde Yakınlaşma Arıyorlar” başlıklı haberinde liderlerin yeni yıla, yakınlaşma sağlamak kaygısıyla, geçen yılın Mayıs ayından beridir detaylı görüşülmeyen konularla gireceklerini yazdı.

“GARANTİLER, ULUSLARARASI KONFERANSTAN ÖNCE GÖRÜŞÜLSÜN”

Habere göre, ‘Mülkiyet’ başlığının anlaşmazlıkları not ediliyor ve ‘Toprak’ın müzakeresine başlanıyor. Bu arada garantilerde de, düzenlenecek bir uluslararası konferansa hazır olunması için iki taraf arasında asgari karşılıklı anlayış için ilk çaba da harcanacak.

“TOPRAK DA MÜZAKERE MASASINDA”

Haravgi haberine, “Toprak da Müzakerede… Önümüzdeki Aylarda Bütün Konular Görüşülecek” başlığını attı ve  “dünkü uzun görüşmede, ‘Toprak’ konusunun da müzakere masasına konulmasını başaran Başkan Anastasiadis,  görüşmeyi çok verimli diye niteledi” ifadesini kullandı.

Gazete, Rum müzakere heyeti üyelerinin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bir ara, garantiler konusunu da görüşeceği kanaatinde olduklarına dikkat çekti.

Alithia da manşetten verdiği habere “Bütün Konuları Görüştüler ve İlerlemeye Karar Verdiler”; Simerini de “Bundan Sonraki Adımları Tasarlıyorlar” başlığını kullandı.