Fileleftheros henüz başlarda olunmasına karşın mülkiyetin, müzakerelerin en dikenli konusu olacağa benzediğini çünkü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin son liderler görüşmesinin ardından yaptığı “kişisel mülkiyet hakkına saygı ilkesinde uzlaşıldığı” açıklamasının farklı okunduğunu savundu.

Haberi “Mülkiyet Dikenli... ‘Eski Mal Sahipleri’ ve ‘Şimdiki Kullanıcılar’ İle İlgili Kriterler Savaşı Başlıyor” başlığıyla manşete çeken gazete kişisel mülkiyet hakkıyla ilgili ilke anlaşmasıyla ilgili farklı yorumlar yapıldığına dikkat çekerek buna, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dünkü ‘eski mal sahipleri’ ve ‘şimdiki kullanıcılar’ nitelemelerini örnek gösterdi.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in dün mülkiyet çalışma grubuyla, Eide’nin de katıldığı bir görüşme yaptığını hatırlatan gazete edindiği bilgilere dayanarak ilk görüşmelerde, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının mülkiyetle ilgili tezlerinde değişiklik saptanmadığını, çabaların, başrolleri “yasal mal sahibi” ve “şimdiki kullanıcının” oynadığı mülkiyetin kaderini belirleyecek kriterlerin belirlenmesine odaklandığını yazdı.

Gazete devamla Burcu’nun dünkü açıklamasının satır başlarını “’Eski mal sahipleri’ ve ‘bugünkü kullanıcılar’, Türk tarafının yaptığı ayrıştırma” yorumuyla aktardı.

Simerini de “Türkler, Ağırlık Kullanıcıda Diyor... Burcu Mülkiyette Mal Sahipleri ve Kullanıcılar İçin ‘Adil Çözüm’ Aranıyor Diyor” başlığını attı, Burcu’nun dünkü açıklamasını geniş ölçekte aktardı.