Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in de katıldığı dünkü görüşmeden, Kasım’da liderler arasındaki görüşmelerin yoğunlaştırılması kararı çıktı.

Rum gazeteleri, liderler arası görüşmelerin yoğunlaştırılma (2, 5, 18, 20, 23 ve 25 Kasım) nedeninin, Mülkiyet başta olmak üzere temel konularda varlığını koruyan uçurumun üzerine köprü kurmak olduğuna dikkat çekerek dünkü görüşmede tarafların, özellikle kullanıcı ve mal sahibi terimlerine yaklaşımlarındaki farlılığın teyit olduğuna dikkat çekti.

Haberi bütün gazeteler manşete çekti ve Kasım’ın Kıbrıs sorunu açısından sıcak bir ay olacağı, müzakerelerin geleceğinin bu ayda belirleneceği yorumlarını yaptı.

Fileleftheros haberi; “Temel Konularda Farklılıklar... Müzakereler İlerleme Kaydedilmeden Yoğunlaştırılıyor... Mülkiyet: Kullanıcı ve Mal Sahibiyle İlgili Anlaşmazlık Devam Ediyor... Akıncı, Lavrov’un Kendisini Ziyaret Etmeyecek Olmasından Rahatsız” başlık ve spotlarıyla aktardı.

“AKINCI DİK DURDU”

Gazete, dünkü görüşmede Türk tarafının bilinen tezlerinde ısrar ettiğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da ayrı nüfus ve mülk çoğunluğu talebinde dik durduğunu yazdı “Akıncı’dan mülkiyet ve çoğunluklarda hiçbir kımıldama işareti yok” yorumunu yaptı, şunları yazdı:

“Bütün bu taleplerinin ötesinde bir de yabancı yetkililerin Kıbrıs ziyaretlerinde eşitlik istiyor. Kıbrıs’ı ziyaret edecek 4 dışişleri bakanından üçü (ABD, İngiltere, Almanya) kendisiyle görüşecek ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov kendisini ziyaret etmeyecek olmasından şikayet etti.”

ANASTASİADİS “KEŞKE ÖYLE OLSA...”

Görüşme sonrasında Espen Barth Eide tarafından okunan açıklamanın satırbaşlarına yer veren gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde “görüşmelerin yoğunlaştırılması çözüm demek değildir. Müzakerelerin, bir çözüme yöneleceğimiz şekilde kapanacağı beklenmemeli” dediğini yazdı.

Gazete Anastasiadis’in devamla sarf ettiği, “keşke öteki tarafta iyi niyet olsa da öyle olsa” sözünü de, “müzakerelerde ilerleme kaydedilmemesinin sorumlusunu eleştirmek için dile getirdiğini” yazdı.

Haberinin “Müktesebat: Uzmanlar İşe Başladı... Federal Yasalar Masada” başlığıyla ayırdığı bölümünde Kıbrıs Türk toplumunun, çözümün hayata geçirilmesiyle birlikte Avrupa müktesebatının uygulanmasına hazırlanması görüşmelerinin de devam ettiğine işaret eden gazete, Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın ilgili bölümünü aktardı.

Alithia; “Müzakereleri Kasım Belirleyecek... 6 Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi... Eide Yoğun İstişareler İçin Sağlam Zemin Saptadı” başlıklı haberinde, liderlerin dün kararlaştırdıkları üzere 6 görüşmeyle yoğunlaştıracakları görüşmeleri ile, 4 “büyük güç” diye nitelediği ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya dışişleri bakanlarının Ada’yı ziyaretlerinin aynı zamana denk geleceğine işaret etti.

Gerek Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gerekse Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü görüşmeyi verimli bulduğuna dikkat çeken gazete, diplomatik kaynakların, yoğun görüşmelerin geniş bir anlaşmanın yolunu açıp açmayacağını belirleyeceği görüşünü ortaya koyduklarını yazdı.

BM’nin, liderler görüşmelerinin basına kapalı yapılmasına ve sürecin sonunda detaylı bir açıklama yapılmasına büyük önem verdiğine dikkati çeken gazete, Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamayı iç sayfasında “Müzakereler Kavşak Noktasında... Farklılıkların Üzerine Köprü Kurulması İçin Kasım’da 6 Liderler Görüşmesi Belirlendi” başlığıyla aktardı.

Simerini haberini; “Temasları Yoğunlaştırıp Açıklamaları Kesiyorlar... Eide Kasımda 6 Liderler Görüşmesi Açıkladı... Anastasiadis, Çözüme Yöneleceğimiz Anlamına Gelmediğine Dikkat Çekti” başlığıyla verdi.

Politis; “Kasım Crash Test... Görüşmelerin Geleceği Liderlerin Elinde... Bütün Açık Başlıklar İçin 6 Görüşme” başlığıyla aktardı.

Haravgi ise; “Kasım Kıbrıs Sorunu İçin Sıcak Ay” başlığını kullandı.